Quantcast
Channel: Kaffefryd
Viewing all 69 articles
Browse latest View live

God sommer! ...en smule forsinket

$
0
0
Jeg hadde tenkt å ønske deg en riktig god sommer før den satte i gang, men slik gikk det ikke. Hadde et håp om at jeg skulle rekke en anmeldelse til, eller gjennomgang av et nytt bryggeredskap, men plutselig var det sommerferie og borte var jeg.
Dette blir en oppsummeringspost som inneholder brygging på reiseføtter, blindcupping av kaffe fra Kenya og testing av bryggemetoder.



Jeg var såvidt innom Kalita Kantan Drip før ferien og disse ble brukt flittig i hele sommer. I tillegg hadde jeg med en zero håndbrygger. Den er ganske grei fordi den er forholdsvis tilgivende på bryggemetode, lett å rengjøre og den kan lage større porsjoner om nødvendig.
Zero benytter vanlig størrelse 4 papirfilter og passer fint for brygging av alt fra et par kopper til nesten en liter. Skal forsøke å lage en egen video på den under bryggemetoder overskriften i løpet av høsten.
Hario mini har vært fast reisekvern ganske lenge. I sommer ble den erstattet en en Porlex.
Disse håndkvernene er på mange måter like. Begge rommer ca 30 gram bønner. Kvernverket er mye det samme. Håndtaket er løst og kan tas av så de tar lite plass i bagasjen.
Porlexen er smalere og dermed, etter min mening, bedre å holde. Den virker mer solid og føltes ganske enkelt bedre å bruke. Ved et par anledninger i ferien kvernet jeg 65 gram kaffe for å brygge en liter. Man måtte gjøre det i to omganger, men likevel gikk det forbausende lett.


Det har vært et par fine måneder for oss som liker kaffe fra Kenya. Ferske bønner har dukket opp hos den ene etter den andre. Jeg fikk omsider samlet opp en del ulike og tok en blindcupping for å finne ut hvilken jeg likte best. Deltagerene var Kapsokisio og Tekangu fra Tim Wendelboe, Ngunguru og Gatomboya fra KAFFA og Mukurwe fra Jacu Coffee Roastery. Da jeg gjennomførte cupingen hadde jeg ikke fått tak i Muchoki fra Solberg & Hansen. Den kom i hus noe senere, men jeg tar den med i omtalen likevel. Når man ikke vet hva man smaker, rent utover at det er kaffe fra Kenya får man konsentrert seg helt og fullt om smaking uten å bli "forvirret" av smaksbeskrivelsen på pakken eller forventninger til leverandør. Dette var for min del sommerens vakreste eventyr. Samtlige kaffer var skikkelig gode og anbefales sterkt. Under cuppingen endte jeg til slutt opp med å like kaffe nr 5 best, med nr 2 på andre plass. De andre la jeg på en delt 3. Da jeg fikk avslørt svarene viste det seg at jeg hadde satt kaffen fra Jacu som vinner. Veldig sterkt av noen som startet i 2011. Andreplassen gikk til årets Tekangu fra Tim Wendelboe.
Når jeg kjørte nesten samme test i brygget utgave, var vinneren Gatomboya fra KAFFA med Solberg & Hansens Muchoki på andre plass. Også her måtte jeg legge de andre på en delt tredjeplass.


Sommeren har også gitt plass til en del testing og leking med bryggemetoder. Først ble det en del varianter på Aeropressen. Ingri M. Johnsens sølvvinnende metode fra årets mesterskap er fortsatt upåklagelig. I tillegg ble jeg etterhvert ganske fornøyd med min egenutviklede variant: French Aeropress. Navnet er avledet av French Press, altså presskanne. Metoden er enkel: Dosér og kvern kaffe som man gjør for presskanne. Forvarm Aeropressen, bruk oppned varianten. Fyll i kaffe og litt vann, bloom i 30 sekunder. Fyll i resten av vannet. Vent til 03:30, snu aeropressen, press sakte og stopp like før pffffttt. Totaltiden skal være 4 min. Enkelt, fyldig og deilig.


Sommerens andre bryggemetodeforskerprosjekt ble gjort på Hario V60. Jeg må innrømme at min V60 har stått mye i skapet den senere tiden. Blir som regel til at jeg tar en Chemex eller Kalita Wave. Men, årets verdenmester i kaffebrygging, Matt Perger, postet en V60 video som trollbandt meg. Den var utrolig lekker å se på samtidig som den inneholdt masse som man i utgangspunktet skulle tro var vanskelig å reprodusere. Det var røring og dunking og i det hele tatt.
Jeg testet masse ulike kverningsgrader og annet før jeg til sist fikk det til. Denne metoden er rent gull. Utrolig deilig kaffe. Jeg endte opp med å kverne ørlitegrann grovere enn jeg vanligvis gjør for V60. Det vil si at jeg bruker 32 mot 30 til vanlig på en Rancilio Rocky. Røre som en banditt er også viktig for at denne skal funke. Dunket tar jeg på 01:30. Se videoen og tren til den sitter. Dette er en metode verdt å beherske. Det er også verdt å få med seg finalebryggingen til Matt Perger i årets mesterskap.

Da er en ny sesong åpnet på kaffefryd. Har som mål å ha minst en post, aller helst to pr uke. Vi sees.

Linker og slikt
Kalita Kantan Drip
Hario Mini håndkvern
Porlex håndkvern
Kapsokisio fra Tim Wendelboe
Tekangu fra Tim Wendelboe
Gatomboya fra KAFFA
Mukurwe fra Jacu Coffee Roastery
Muchoki fra Solberg & Hansen
Ingri M Johnsens metode for Aeropress
Aeropress
V60
Matt Perger brygger V60
Matt Pergers finalepresentasjon


Hacienda El Roble Red Wush Wush - Square Mile Coffee Roasters

$
0
0
Vanligvis pleier jeg ikke å skrive om kaffe som ikke er tilgjengelig. Noe av poenget med mine omtaler er å gi deg tips til noe du kanskje liker. Jeg gjør et unntak denne gang. Har du ikke skaffet deg en pose Hacienda El Roble Red Wush Wush fra Square Mile Coffee Roasters ennå, er det for sent. Med mindre du kjenner noen som klarte å kapre til seg litt. Denne kaffen er sjelden. Det ble kun solgt 30 poser á 350 gram i år.


Hacienda El Roble er en diger gård i Colombia. Vi snakker om over en million kaffetrær. Artene som produseres for vanlig salg er Caturra, Bourbon, Typica og Colombia. I tillegg har de en eksperimentell del hvor det dyrkes 72 ulike arter. Det er i denne avdelingen man finner Red Wush Wush. De to siste årene har det vært arrangert cuppingextravaganza hvor man cupper en stor del av de spesielle artene og selger de små partiene på auksjon etterpå. Årets happening foregikk i mars og der trakk Square Mile Coffee Roasters det lengste strået på 25 kg Red Wush Wush. De var også så snille at de delte med seg og ga halvparten av dette til Handsome Coffee Roasters. Dermed var det akkurat nok til en brenning og 30 poser for vanlig salg. De postet en link på Twitter i sommer og forhåndssolgte etter først til mølla prinsippet. Jeg var på ferie og så meldingen ganske tilfeldig. Deretter løp jeg omkring hytta for å finne et sted med god nok mobildekning så jeg kunne få gjennomført en bestilling. Heldigvis klarte jeg det. Det tok ikke så veldig lang tid før alt var solgt. Aner ikke hvor pakkene tok veien, men vet at i alle fall en pose til ble solgt til Norge.


Red Wush Wush har navnet sitt fra et område i den vestlige delen av Etiopia. Det er her arten kan spores tilbake fra. Førsteinntrykket når posen åpnes er rette og slett nydelig. Lett floral, ganske søtlig. Det søte blir enda kraftigere etter å ha kvernet opp 13 gram for cupping. Det er mange ulike dufter i sving. Tenker både jasmine og honning, men er ikke fullstendig overbevist om at noen de beskrivelsene er fulltreffer. Men, jeg fylles av velbehag :-)
Vann rett fra vannkokeren tømmes over og nå er det tungt søtlig og nesten klissent og man kan si det om aroma. Det er noe i landskapet mellom sjokolade og malt, eller kanskje begge deler.
Når det blir tid for slurping er førsteinntrykket fløral, nesten litt tørr i front og så overtar malt og søthet.
Deilig, lang ettersmak. Beskjeden syrlighet. Mulig beste beskrevet som rødt eple, men da av det søte slaget. Kaffen i cuppingskåla er skikkelig god hele veien til den er kald og vel så det.


Neste trinn i smakingen er å brygge kaffen på V60 og 3-koppers chemex. I V60 blir den mer sitrende enn i cuppingskålen. Syrligheten er fortsatt etter min mening noe mot rødt eple, men mer definert. I ettersmaken mener jeg å fornemme grapefrukt.
3-koppers chemex gir meg et blaff av bergamott. Smaken her er kraftig, fyldig. Skikkelig mørk bakesjokolade. Også innslag av fersken og plomme.

Etter å ha smakt denne i tre ulike bryggevarianter kom det kanskje ikke frem noen helt klare beskrivelser, men det har vært en veldig hyggelig reise. Kommer du over noen som vil dele med deg: takk ja umiddelbart. I år har jeg smakt Caturra, Bourbon, Typica, Icatu, HR-62 og Red Wush Wush fra Hacienda El Roble. Sistnevnte er min favoritt. Anbefales.



Linker og slikt
Red Wush Wush hos Square Mile Coffee Roasters
Hacienda El Roble beskrevet hos The Collaborative Coffee Source
El Roble hos KAFFAbutikk

Bryggemetode: Mikrobølgeovn

$
0
0
Skapet mitt er fullt av utallige dingser til å brygge kaffe med. Der finner du Aeropress, Zero, Kalita Wave og Kantan, Hario V60, Chemex 6-og 3-koppers, presskanner, Bialettikanner osv osv. Det er klart jeg da blir overrasket når jeg kommer over en bryggemetode som stort sett kun benytter seg av mikrobølgeovnen... og gir kjempegodt resultat.


Tanken på kaffe tilberedt i mikrobølgeovn gir meg øyeblikkelig frysninger. Det forbindes med seig, bitter og oljete gjørme som har stått på trakteren hele dagen, og noen ser sitt snitt til å gjenopplive.
Dette er ikke en slik metode. Dette er egentlig en variant av den gode, gamle og smakfulle kokekaffen.
På årets Nordic Barista Cup holdt David Walsh et innlegg kalt: "Why we brew how we brew". Han gikk gjennom kaffebryggingens historie fra begynnelsen til nå. Han var oppatt av å finne ut hva som gjorde at det ble et vellykket brygg og hva man oppfattet som velsmakende. Har du en knapp time ledig, anbefaler jeg deg å se det i sin helhet. Har du mindre til kan du skippe frem til ca 50 minutter. Der viser han en video hvor dagens bryggemetode demonstreres.


Du trenger: 3 dl kaldt og friskt vann, en vannbeholder som tåler mikrobølgeovn, 18 gram kaffe av det grovkvernede slaget og en filterløsning (chemex, zero, v60, hva enn).
Ha vannet i beholderen, sett det i mikrobølgeovnen på full guffe til vannet koker (ca 3 min på 900 watt).
Tøm oppi kaffen, rør et par ganger og sett det hele tilbake i ovnen.
Juster effekten ned til 150 watt og la kaffen kjøres i 4 minutter.
I løpet av den tiden vil kaffen nesten koke opptil flere ganger så det er greit å ha en beholder rommer godt over 3 dl.
Tøm over i filterløsninge, la det renne gjennom og nyt


Hvorfor skal man gjøre dette? Vel, fordi man kan :-)
Jeg er alltid på jakt etter nye måter å tilberede kaffe på. Denne ble en umiddelbart suksess fordi den lage rgodt brygg på en temmelig idiotsikker måte. Niks teknikk, ingen magiske besvergelser. Man trenger ikke engang å passe tiden fordi det fikser mikrobølgeovnen.
Du får alt som er godt ved kokekaffe, minus gruten og det er helt greit.
En metode som bør fungere strålende også på arbeidsplassen for alle som har mikrobølgeovn og ikke kokeplate/kaffekjele. Filtreringen kan du ta via den gamle kaffetrakteren så får man for engangs skyld god kaffe fra den ;-)


Linker og slikt
David Walsh fra NBC 2012

Cupping

$
0
0

Noe av det beste jeg vet ved kaffe er lukta. Når man åpner en ny pose, lukter på innholdet, da settes hodet igang og bilder dannes. Hva er det man kjenner av lukt? Hvilke assosiasjoner får jeg?
Dette blir bare bedre når kaffen kvernes og man gjør klar utstyr til kaffebrygging.

I cupping handler det om både lukt og smak. Man starter med hele bønner og ender opp med et lite kaffebrygg.
Kort fortalt så er cupping en metode å smake kaffe på, da i små mengder. Det brukes ofte av brennerier når de skal velge ut kaffe. Da settes det frem ulike kaffetyper fra leverandøren og det både luktes og smakes. Det brukes i tillegg ofte ved testing av ulike brennetyper, når er kaffen optimalt brent? Eller for å smaksbeskrive kaffen slik at vi "vanlige" kaffe-elskere får en liten forståelse av hva som venter.

Det kreves noe utstyr, men ikke mer enn det de fleste har på kjøkkenet.
Til cupping trenger man:
- en vekt
- kaffe, grovkvernet
- varmt vann
- cuppingskål/kopp som kan romme 2dl (200g)
- spiseskjeer
- klokke
- skrivesaker og papir

Cupping starter med at man måler opp ca 12 gram kaffe, hele bønner. Disse legges i hver sin cuppingskål eller kopp. Hvis man skal cuppe flere kaffetyper, legger man gjerne en lapp foran skåla med navnet på kaffen og eventuelt brenneriet.

Ha gjerne skrivesaker tilgjengelig, for cuppingen starter allerede her.
Det første du gjør er å bruke nesa på de hele bønnene, snus godt på kaffen og noter ned hva du lukter. Er det en søt lukt? Minner den om noe?

Kaffen kvernes i nokså grov kverning (lik kokmalt). Igjen snuser du på hver enkelt skål, har luktene blitt forsterket? Har de endret seg? Har nye lukter kommet frem?

Vann kokes opp og du heller ca 200g vann
i hver skål. Det fine med cuppingskåler
er at de rommer kun dette. Kopper kan
brukes, men bruk da mål/vekt
slik at det ikke blir for mye eller lite vann i brygget.

La nå kaffen stå i 4 minutter. I mellomtiden lukter du på bryggene, ofte endrer luktene seg fra kaffebønner til våt kaffe. Igjen, noter.
Etter 4 minutter tar du en skje og bryter kaffehinnenn i skåla. Bruk nesa akkurat når skjeen går igjennom kaffen, for her frigjøres mye lukt av kaffen.

 

















Kaffepulveret synker til bunnen, og du fjerner det gule
skummet som er øverst på kaffen. Dette har som oftest en bitter smak, noe man ikke ønsker.
Ren kaffe gjenstår, med mye grut i bunnen.

Til slutt er det smaken som skal undersøkes.
En skje fylles med varm kaffe og føres mot munnen. Her kommer noe viktig ved cupping - kaffen skal slurpes. Når luften kommer inn i munnen forsterkes smaksfølelsen og du kjenner tydeligere kaffens smaksnyanser.
Dette gjentar du flere ganger, både med samme kaffe og med neste. Mellom hver gang dypper du skjeen i et glass med rent vann.

Hva slags smaker kommer frem? Hva kjenner du? Søt? Bitter? Kraftig smak? Mild smak? "Blomstrete"? Fruktig? Tørr? Osv.
Noter ned alle smakene du kjenner. Fortsett til neste cuppingskål og gjenta samme prosess her. 

Ha en klokke gående ved siden av, for kaffen endrer også smak etterhvert som den står. Hva smakte den når cuppingen startet? Hva smakte den når den var 4 min gammel? Eller 9 minutter gammel?

Cupping er en spennende måte å bli kjent med kaffe på. Tar man cupping med mange forskjellige kaffetyper ved siden av hverandre, så vil du kjenne store forskjeller på smak som du kanskje vanligvis ikke tenker på når du drikker en enkel kopp.
Prøv! Lykke til :)


Linker og slikt:
Cupping-guide fra Hasbean

Yirgacheffe Konga OCR og Debello Debio - Etiopia, Lippe

$
0
0
For en liten stund siden hadde brenneriet Lippe et lite tilbud på noe av sesongens kaffe, kort tid etter satt jeg med 3 spennende poser. To av disse vil bli skrevet om i dette innlegget, da disse kommer fra samme land - Etiopia.
Kaffen som er testet er Yirgacheffe Konga og Debello Debio.

Yirgacheffe Konga OCR
Denne kaffen er av bønnetype blanda Heirloom. Den har vokst ca 1800-2000 meter over havet og ble høstet i perioden desember til februar 2011-2012. Kaffen er OCR sertifisert, noe som står for Operation Cherry Red, kaffeplantene skal kun plukkes når de er modne og røde, på sitt aller beste. 
Bønnene ble bærtørket, noe som kan gjøre dem svært smakfulle.

Cupping
At de er smakfulle ble bekreftet allerede ved åpning av posen. Sterk søt lukt slo mot meg når forseglingen ble brutt, og lukten kunne minne om modne bær og bringebær. Følelsen av sen sommer traff meg kjapt. 
Kaffen ble målt opp til 12g og cupping ble startet. 

Som nevnt tidligere handler cupping om lukt og smak. Av lukt oppsumerer jeg kjapt med sterkt lukt av bringebær, sukker, krydder og moden plomme.

Av smak kjente man gjennom hele cuppingen sterk bærsmak, minnet fortsatt veldig om modne bringebær og andre søte bær. Hint av brunt sukker og noe krydder kom fram i ettersmaken. Etter 5 minutter ble smaken rundere og etter 10 minutter var det et svært fruktig brygg. Plommene slo sterkere igjennom og bærene var der fortsatt. Dette var en smakfull og fyldig kaffe, smaken satt igjen i munnen lenge.

Aeropress

Gjorde klar AP til en oppned brygging. Målte opp 15g kaffe og brukte ca 230g vann. Totalt bryggetid var 2 minutter, og 20 sek på press. Smaksopplevelsen var der, igjen en svært fruktig kaffe. Det var en noe mildere smak nå enn ved cuppingen, men i munnen kjente jeg tydelig bær og en ettersmak av brunt sukker og litt melkesjokolade. 
Etterhvert som kaffen stod litt kom bærsmaken tydeliegere frem. Munnfølelsen var fløteaktig, gav mye smak på få slurker.

V60

Bruker en V60-01, flott til små brygg. Bruker på denne testen 12g kaffe og ca 200g vann. I koppen ble det nå en veldig rund smak. Brunt sukker, mørke plommer og krydder er noe av det første som kjennes av smaker. Etterhvert kommer bærsmaken frem, denne ble sterkere i ettersmaken. Jeg satte koppen til side for å la den kjøles ned, og etter en liten stund ble bærsmaken tydeligere også i selve kaffen.

Denne kaffen var en smaksbombe. Det er lenge siden jeg har kjent en så sterk fruktsmak på en kaffe, og det startet allerede i lukta når kaffen ble åpnet. Selv foretrakk jeg aeropresbrygget, men skal ikke se bort ifra at Chemexen tas frem til nye brygg. En smakfull opplevelse!






















Debello Debio
En helt annen kaffe i forhold til Yirgacheffen, denne kilte i nesa når posen ble åpnet. Jeg ble møtt av  en syrlig lukt som jeg ikke klarte å sette fingern på. Kjente og lukt av krydder og noe som gav assosiasjon til bitter sjokolade.

Denne kaffen er merket med Debio, det betyr at kaffen er økologisk sertifisert. Godkjenningsmerket viser også at produktet er produsert på en bærekraftig måte. Alle produkter i Norge som er økologiske har godkjenning fra Debio, de er med og følger produktet fra jord til bord. Denne godkjenningen blir da en forutsetning for at man skal kunne si at produktet er økologiskt, og at man kan bruke den velkjente Ø på pakken.
Kaffen er av diverse Hariloom-varianter, for kaffen kommer fra kooperativet Debello i Limu Kossa i Jimma, ca 1700 meter over havet. Selve bønnene er vasket og soltørket.

Cupping

Samme prosedyre på denne kaffen til smaking, 12g kaffe til cupping. Etter kverning ble en bærlukt forsterket, sjokoladelukta kom og sterkere frem etter at vann ble tilsatt.
Ved smaking ble jeg møtt av en frisk syrlig smak som kilte på tunga. Krydder og solbær satt og igjen. Etter 5 minutter var det sterkere bærpreg, hint av solbær og frukten tamarillo satt igjen i hodet mitt. Fremdeles kilte den på tunga. Etter 10 minutter kjente jeg syrligheten, krydder og et hint av modne bær. 
Gjennom hele prosessen hadde kaffen en lett munnfølse, kunne minne litt om vin i munnen.

Aeropress

Samme mål som på Konga OCR, kryddersmaken kom tydelig fram, samme gjorde syrligheten. Kiler lett på tungen mens man drikker kaffen. Etterhvert kom det og frem en svak smak av søte plommer. Ettersmaken ble en mild smak av mørk sjokolade.

V60

Et syrlig og oppkvikkende brygg var det første som slo meg. Kilingen på tunga er fremdeles tilstede. Kaffen ble kryddret og søt på samme tid, og sjokoladen kom sterkere frem i ettersmaken. Nå fikk jeg følelsen av en bitter sjokolade, noe som ikke ble galt i det hele tatt. 

Denne kaffen var spesiell. Syrligheten gjorde den til en oppkvikkende kaffe. Her var det V60-brygget som falt mest i smak, noe som har blitt gjentatt flere ganger. I de siste dagene har dette blitt “morgenkaffen” for meg, det friske og samtidig syrlige gir en god start på dagen!




















To vidt forskjellige kaffer fra samme land, samtidig to kaffer som anbefales!


Linker og slikt
Lippe
OCR
Debio

Karogoto - Kenya, Lippe

$
0
0

Tidligere skrev jeg om Lippes sesong-kaffepakke. Nå testes den tredje posen, Kenya Karogoto. 
Kaffen kommer fra Karogoto Factory i Nyeri, hvor kaffeplantasjen er ca 1750-1900 meter over havet. I denne posen er det ulike bønnetyper, men de er alle gradert AA. Denne graderingen forteller noe om størrelsen på kaffebønnene, AA er av de største bønnene. Av andre graderinger kan det nevnes AB, E og f.eks PB (Peaberry) hvor sistevnte er de minste.

Karogotobønnene er vasket og soltørket. Det vil si at alt fruktkjøttet på kaffefrukten blir skåret vekk, før bønnene vaskes i ca 20-30 timer. Bønnene legges da i sementtanker.  Kaffebønnene flyttes så fra disse tankene til nye hvor de senkes i rent friskt vann. Her ligger de i ca 16 - 18 timer. Etter denne prosessen legges de i aferikanske senger og tørker i opptil 21 dager. Afrikanske senger er en tørkemetode hvor kaffebønnene legges på store duker, som er hevet opp fra bakken. Vind vil da tørke bønnene både under og over, samtidig vil ikke dyr få muligheten til å spise bønnene. Regelmessig blir bønnene snudd, slik at tørkeprosessen blir gjevn.

Cupping

Posen ble åpnet, og jeg snuste inn den første lukten av kaffe. 
Det luktet noe kjent, men jeg klarte ikke å sette fingeren på det. Jeg luktet videre og kjente etterhvert lukter som minnet om kirsebær, solbær og tamarillo. Kjente og litt lukt av mørkt sukker.
Etter kverning kom det søte sterkere frem. Brunt sukker var noe av det som slo meg nå. Lukten ble og mer syrlig og litt mer blomstrete. Noe kunne og minne om rabarbra.
Vann ble tilsatt og søtt brunt sukker, solbær, citrus og tamarillo var noe av det som kom fram.















4 minutter gikk, skjeen ble fylt av kaffe og jeg slurpet det i meg. Nå klarte jeg endelig å sette fingeren på det kaffen minnet meg om tidligere. Det var noe av smakssammensetningen som gav meg assosiasjon med skogstur: Friskhet, skog om høsten, litt våt luft, bærene - bare dette var i smaksform. Det første jeg kjente var en søt mild smak, deretter smaken av citrus. Mørke bær slik som solbær og bjørnebær kom og frem. 
Munnfølelsen vil jeg si var fyldig, og samtidig ren.


Etter 10 minutter var fruktsmaken sterkere. De mørke bærene kom frem, smaken av skogsbær samt solbær og bjørnebær.

Aeropress

15g kaffe, 230g vann, 2 min og 20 sek press. Det ble en lett munnfølelse på dette brygget, nesten for lett. Hadde ikke sett for meg den smaksfølelsen etter cuppingen, hvor fylde var noe av det jeg merket mest. Smak av mørke bær og brunt sukker kom først frem. Ettersmaken var en anelse bitter til å begynne med, men den forsvant fort. Brygget fikk kjølt seg litt ned, citrus kom nå sterkere frem i smak. En fin sammenblanding av både det syrlige og det søte.

Chemex

Chemex er kjent for å få frem fylde i smaken, mye grunnet at filteret er tykt og at bryggeprosessen tar tid. Målte opp 20g kaffe og ca 300g vann. Bryggetiden var på litt over 4 minutter, og her kom mye av smakene jeg savnet frem. Det ble et fyldig brygg med mye smak. Mørke bær, litt krydder og citrus i ettersmaken. Igjen fikk jeg assosiasjon med skogstur på høsten med både bål og primus og kaffekoking ute. En god følelse for å si det sånn.















V60


Klarte ikke helt å la kaffen ligge i ro, måtte prøve V60 også. 12g kaffe, 200g vann. I koppen ble det nå til å begynne med et lett brygg. Citrus syrligheten satt i ettersmaken, mens det fruktige og søte var det som traff munnen først. Hint av krydder var det og. Etter en stund kom de tyngre smakene frem, fruktigheten ble erstattet med mer modne frukter, søte bær ble enda mer fremtredene.
















En allsidig kaffe. Den gav spennende smaker på de ulike bryggemetodene. Til nå vil jeg si at den ble best når jeg brukte de tregere bryggemetodene, slik som Chemex og V60, dette gav en mye fyldigere smaksopplevelse. Ingenting galt med aeropressbrygget for det ble et rent og godt brygg, men noe av smaksopplevelsen uteble på akkurat den  utgaven. Har til nå ikke prøvd lengre ekstraheringstid, dvs at kaffen og vannet blandes i lengre enn 2 minutter, men det skal testes ved en senere anledning.  Ser for meg at denne kaffeposen, som jeg nå kaller høst på pose, er veldig god som kokemalt ute på tur! Skal spare litt slik at det blir en fin turopplevelse neste gang.

Linker og slikt:
Lippe

Oppslagsverk om kaffe


Kilimanjaro Santa Ana, Washed og Natural, Square Mile Coffee Roasters

$
0
0
Kortversjon: Bestill disse to, snarest, før de forsvinner. Nå som det er ute av veien, er du velkommen til å lese hele testen.


Jeg smakte mye deilig kaffe ifjor. En av de som virkelig stakk seg ut var Kilimanjaro Santa Ana Natural, dyrket på en av gårdene til Aida Batlle og brent av Square Mile Coffee Roasters. Den hadde det heftigste innslaget av jordbær jeg noensinne hadde fått av kaffe. Selv om den var en natural opplevdes den likevel som svært ren. Det var en himmelsk opplevelse og fra posen var tom satt jeg og ventet på neste års avling.
Nå er ventetiden over. I skrivende stund er det tre versjoner tilgjengelig av kaffen fra Kilimanjarogården hos Square Mile. Natural, Pulped Natural og Washed. Med andre ord ligger forskjellen i hvordan kaffen er behandlet etter at den er plukket. Jeg bestilte de to ytterpunktene: naturlig og vasket.

Finca Kilimanjaro ligger i Santa Ana regionen, El Salvador. Gården ble kjøpt av Maurico Batlle i 1973. Aida Batlle overtok som eier og driver i 2002 og hun driver den fortsatt. I 2003 vant kaffen fra gården første plass i cup of excellence. Gården er 23 hektar stor. Kaffen som skal smakes på har vokst seg til 1400 - 1600 meter over havet. De ble høstet i april og kom til Square Mile i august. Bønnetypene er Bourbon og Kenia. Det var et skikkelig møkkavær i El Salvador under kaffesesongen så det var ikke så mye kaffe som kunne høstes, men kvaliteten skal ifølge rykter være like bra som ifjor, om ikke enda bedre.

Utfordringen for meg når jeg sammenligner vasket og naturlig er at de naturlige ofte er slike aromabomber som overdøver alt annet. Dette gjaldt også for disse. Når jeg åpne posene ble jeg nærmest slått i bakken av den naturlige. Det var jordbær og moden frukt i en utrolig søt blanding. Den vaskede var også søtlig, men mye mer behersket. Det var et svakt krydderpreg over den i tillegg.
Nykvernet og klare til cupping kom det et friskt drag, lett fruktig, nærmest epleaktig over den vaskede. Den naturlige fylte så godt som hele kjøkkenet med duften av jordbærbugg, fersken og ananas. Jorbærbugg høre kanskje ikke ut som en delikatesse, men som regel er det knall når den stammer fra kaffe.


Cupping
Første slurp av den vaskede utgaven var søt og klar. Tankene gikk mot sjokolade. En lett krydret ettersmak avsluttet først runde. Den var kontrollert og elegant. Den naturlige var også søt, men her var det høylytt frukt som gjaldt. Smaken pekte først og fremst mot fersken. Etter litt nedkjøling kom jorbærne inn og en finfin ananas syrlighet ga seg til kjenne. På dette tidspunktet kom også syrligheten frem i den vaskede utgaven, men her var det friskt, rødt eple. Enda litt senere ble begge de reneste frukt og bærfat. Den naturlige var som å drikke jordbær og ananassaft. Vasket fikk meg først til å tenke fersken/plomme, men etter mye smatting gikk jeg heller for pasjonsfrukt som beskrivelse.
Selv om den naturlige snakket i svært store bokstaver, syntes jeg likevel den fremstod som mer tight enn fjorårets. Mer definert i smakene og det kledde den. Jeg smakte aldri den vaskede ifjor, men den var rett og slett imponerende på cuppebordet. Jeg synes ofte vasket kaffe kan bli litt kjedelig side om side med naturlige, men det var ikke tilfelle her.

Etter et fint overblikk over de ulike smakene ved hjelp av cupping var det klart for brygging. Jeg hadde tenkt å gå gjennom chemex, aropress og V60 på disse bønnene, men jeg tok en runde i Kalita Wave også. Det var lurt.


Kalita wave
24 gram kaffe kvernet på 40 (Rancilio Rocky), totalt 384 gram vann, bryggetid 03:35.
Siden den naturlige er så kraftig, starter jeg med den vaskede.
Den lukter søtlig, litt tung på et vis.
Første slurp leverer mye smak, syrlighet av eple er det første som utmerker seg, rødt eple.
Ettersmak av mørk sjokolade.
Fruktig, rett og slett uhyre elegant, og svært søt
Når den kjøler seg sitter man igjen med forfriskende fruktjuice.
Kjenner tydelig bringebær
Utrolig mange smaker som glir frem og tlbake
Etterhvert smaker jeg også noe som minner veldig om pasjonsfrukt
En knall kaffe.
Når det blir den naturlige sin tur, har den mye å kjempe mot
Den lukter jordbær så det holder. Ikke mørkerøde, modne. Mye "lysere" nesten som markjordbær.
I tillegg er det noe som minner om fersken.
Første slurp er også veldig jorbær på smak.
Den er søt, men likefullt har den et snev av friskhet
Den definert syrligheten fra ananas er ikke fremtredende her, slik den var i cupping.
Mye forskjellige smaker er i omløp her også.
Ut fra hukommelsen virker denn mer "kontrollert" enn fjorårets utgave.
Mer ananas dukker opp mot slutten.
Denne naturlig prosesserte kaffen ville kunne løpt i ring rundt det meste av kaffe, men mot seg selv i vasket utgave blir den etter min mening slått.


Aeropress
17 gram kaffe kvernet på 25, 260 gram vann. 50 sekunder trekking, 20 sekunder press.
Jeg velger å teste den vaskede først her også.
Aeropressen leverte ev veldig spisset syrlighet. Tenk rødt, syrlig eple som såvidt har modnet.
Det neste som slår inn her er hva som minner meg om svært friske bringebær, også de såvidt modnet.
Den beholder den fantastiske friskheten hele koppen gjennom.
Mulig et lite snev av pasjonsfrukt langt i bakgrunnen mot slutten.
Sommerdrikkpotensialet i brygget fra Aeropressen er enormt, men nå er det høst og jeg foretrekker nok det tyngre brygget jeg fikk fra Kalita.
Neste ut er den naturlige.
Den er også langt mer syrlig i Aeropressen, men flatere, mindre spiss og definert enn hva som kom fra den naturlige.
Jordbær er her mer i bakgrunnen, fersken er mer i front.
Får også andre syrlige assosiasjoner, men klarer ikke feste de til noen knagg.
Ettersmak av svært moden frukt.
Når den kjøler seg blir den mer samlet og man drikker jordbær og fersken saft.
Likevel mindre frisk enn den vaskede.


V60
12 gram kaffe kvernet på 30 (Rancilio Rocky), 200 gram vann. Brygget etter Matt Pergers metode.
Vasket blir her veldig rund og ren.
Tenker litt sjokolade i ettersmaken.
Aldeles nydelig syrlighet. Krisp som bare det.
Likevel svært søt.
Blander seg ved kjøling og gir veldig friskt preg med både pasjonsfrukt og bringebær tilstede.
Synes den var mer vellykket som V60 brygg enn Aeropress.
Den naturlige kommer også gjennom som veldig rund., mer temmet
Det blir en strålende blanding av jordbær og sjokolade.
Litt fersken kommer inn etterhvert.
Veldig god, men nok engang synes jeg den vaskede er et par hakk bedre.


Chemex
30 gram kaffe kvernet på 37 (Rancilio Rocky), 500 gram vann, bryggetid 04:00.
Dette er min klare favoritt av bryggemetodene. Etter min mening smakte også kaffen best fra chemexen.
Den vaskede starter som mørk sjokolade, men likevel søt som bare det.
På toppen en, delikat syrlighet som lyser røde, friske epler lang vei.
Når den kjøles litt ned kommer hintene av bringebær inn.
Fyldig kaffe. God kaffe. Og avslutningsvis også med pasjonsfruktinnslag. Perfekt.
Dette ble vel også favorittmetoden min for de naturlige bønnene.
Mørk og fyldig inngang med masser av jordbær.
Syrligheten er ganske beskjeden i starten, men jeg vet den kommer sterkere etter litt nedkjøling
Når friskheten fra ananas kommer snikende synes jeg at smaken går fra jordbær til fersken.
Veldig søt.
Veldig fruktsaft mot slutten
Svært god, men tror jeg holder en knapp på vasket også i chemexbrygg.

Begge disse kaffene er svært gode og har du muligheten bør du skaffe deg begge.
Den vaskede utgaven ble litt for fresh for min smak i aeropress, utover det var den skikkelig god i alle de testede bryggemetodene. Den naturlige var også nydelig i de fleste metoder, men den ble litt tam i aeropress.
Vanligvis når jeg sammenligner washed og natural pleier jeg å fortrekke den naturlige. De er ofte mer spennende og ville. Min favoritt denne gangen ble derimot washed. Den var et fyrverkeri av smaker, samtidig som den var kontrollert og ren. For min del ligger den svært høyt oppe på listen over de beste kaffene jeg har drukket i år. Ypperlig håndverk fra bær til bønne og brenneri.
Anbefales på det sterkeste.

Linker og slikt
Square Mile Coffee Roasters
Kilimanjaro Santa Ana, Natural
Kilimanjaro Santa Ana, Washed
Matt Pergers V60-metode

Los Planes og Los Planes Peaberry, Stockfleths

$
0
0

Var innom Stockfleths og kom over et spesielt tilbud, Los Planes som Peaberry. 
Kort fortalt: En sjelden vare! 


Los Planes er et lite sted i Citalá distriktet. Med ca 5000 innbyggere, flat topografi, mye natur og godt klima. Her er gården til Sergio Edmundo Tica Reyes, eierene av kaffeplantasjen hvor disse kaffebønnene kommer fra. Gården er en fast leverandør for Stockfleths hvor handelen har pågått siden 2006.

Kaffebønnene er av type Pacamara, en hybrid mellom Maragogype og Pacas, en bønne som opprinnelig kommer fra El Salvador. En hybrid med kraftull og fyldig karakter. Bønnestørrelsen er opprinnelig store, fordi den slekter på Maragogype  (denne kalles gjerne “elefantbønne” pga størrelsen på bønnene).
 Bønnene er vasket, dvs fruktkjøttet er fjernet og kaffebønnen er uten fruktkjøtt når de tørkes. 



Vanligvis er det to frø i et kaffebær, men det forekommer av og til kun et. Dette ene frøet, får da karakter som peaberry, eller direkte oversatt til norsk “ertebønne”.
Ser man på statestikken så forekommer vanlige kaffebønner ca 90-95%, peaberry ligger på 5-10%. Denne ene bønnen vil da få all næring fra frukten alene, formen blir mye rundere (derav erteform) og smaken blir gjerne renere og samtidig lettere enn vanlige kaffebønner. 



Til venstre: Peaberry. Til høyre: Normal bønne


Hos gården til Sergio Edmundo Tica Reyes ble det en sekk med slike Peaberry i år, den kjøpte Stockfleths og selger nå ut bønnene i små pakker a 60 gram pr pakke.
For å sammenligne kjøpte jeg en av hver, en pose med vanlige bønner og en pose med peaberry. 60g kaffe er ikke mye, nok til en liter kaffe, så under denne testen har jeg derfor brukt alle bønnene som var i posen.









 






                                                             Peaberry                                                                                                 Vanlige

Cupping

12g kaffe av begge poser, 200g vann.
Vanlig:
Av lukt var det brunt sukker, sitron, krydder og noe som minte om mørk sjokolade.
I smak kom det frem dype smaker av brunt sukker, men som og minte om søtheten til et jordbær. Hint av solbær var det og, men ikke mye. Samtidig var det mye dyp “gul” frukt. 
Munnfølelsen overrasket meg, var en skikkelig fet og bløt munnfølelse. beste sammenligningen jeg klarte å finne var kremfløtekonsistens. Det ble mye smak av kaffe i hver skje. Etter 10 minutter var smaken dypere. Sitron og gul mango satt sterkere igjen.

Peaberry:
En søt frisk frukt lukt var det som møtte meg aller først. Første assosiasjonen var pakistansk/gul mango, samt litt blomster. Det var en mye mildere, og samtidig renere lukt enn forgjengeren.
Av smak var det ikke mango som kom frem, her var det sitron (men ikke syren av sitronen). Det søte var og tilstede, men nå minte det mer om markjordbær. Det ble en ren kaffe, samtidig frisk og litt mer syrlig. 
Munnfølelsen var her lik. Fet munnfølelse, bløt kaffe og mye smak. 
Etter 10 minutter var det fremdeles en søt og frisk kaffe. Sitronen slo enda sterkere igjennom.

Aeropress:
15g kaffe, 230g vann, 10.sek røre, 2.min ekstrahering og 20sek press.
Vanlig: 

Første slurk gav mye: Fruktig smak, gul plomme og brunt sukker i ettersmaken. En mild smak som satt lenge.Etter noen minutter kom det søte enda sterkere frem. Fløteaktig munnfølelse som fyllte munnen og lot en ettersmak ligge lenge.

Peaberry:
Kort tid etter lagde jeg en ny aeropress, slik at sammenligningen ble best mulig. 
Dette ble en mye klarere kaffe. Fremdeles fet munnfølelse, men renere/mildere.
 Søt sitron og brunt sukker var smakene som kom sterkest frem. Den fløteaktige munnfølelsen var tilstede, smaken satt lenge i munnen.



V60-01
12g kaffe, 200g vann.
Vanlig:
Mørkt sukker, søte fruker i retning mot gule modne plommer og noe citrus. Lang ettersmak. Bløt og fyldig, fløteaktig konsistens.

Peaberry: 

Søte frukter, sitron og sukker. Noe i ettersmaken som minner om honning, men svakt tilstede. Et fyldigere brygg med lang ettersmak. Igjen lettere og renere enn forgjengeren.




Zero
22g kaffe, 300g vann, litt grovere kvernet enn filter. Ca 4.min brygg inkludert 45 sek bloom.
Vanlig:
Nå kom det syrlige mer frem, citrusfrukter ala saftig appelsin. Ettersom brygget stod ble det mindre syrlig og søt plomme kom frem igjen. Likevel et mer syrligere brygg enn tidligere. Brunt sukker ble og mer fremtredende ettersom brygget stod i noen minutter.

Peaberry:

Det syrlige kom også her sterkere frem. smaken gikk mer mot syrlig frisk sitron og noe minte om appelsin. En blanding av søte citrusfrukter. Det søte minte nå mer om honning, og den smaken satt lenge igjen i munnen. 



To utrolig gode kaffer. Har du flaks og får tak i en Peaberry så kjøp den, hvis ikke så gå for vanlig Los Planes.
I sammenliging vil jeg si at Peaberryen var en mildere og letter kaffe enn den vanlige typen. Det søte var mye sterkere fremhevet, og smaken var lettere enn de vanlige bønnene. Den vanlige ble på en måte mer tyngre/dypere i smaken. Det var mye likheter i smak på disse to, men samtidig så var det forskjeller som kom sterkt fram.

Av de forskjellige bryggemetodene var det Aeropress som falt best i smak. Det var noe med det rene i smaken som aeroen klarer å få frem. 
Dessverre var det kun 60g som var i posen, skulle gjerne testet den på Chemex også, samt bare drikke en kopp til. Heldigvis har jeg en del igjen av de vanlige bønnene, da blir det både Chemex og andre bryggeparametre på aeropressen.


Los Planes er absolutt å anbefale, både som Peaberry og som vanlig.
Er det tomt for Peaberry, ta den vanlige! En nydelig kaffe som må nytes!

Linker og slikt:

Stockfleths
Oppslagsverk om kaffe
Citalá

Miniomtale: Black Coffee Vol 4 - Solberg & Hansen

$
0
0
De tøffeste bønnene i byen er tilbake for fjerde gang.
Jeg har smakt aller versjonene av denne konseptkaffen fra Solberg & Hansen.
Serien er inspirert av den norske Black Metal-kulturen og selvfølgelig uttrykket "Svart kaffe".
Jeg synes serien har vært jevnt over svært bra, med unntak av Vol II.


Vol 4 består av Red Bourbon fra Finca Santa Rita i El Salvador.
Vokst opp 1650 meter over havet og naturlig prosessert etter høsting.
Bønnene lukter søtt, lett fruktig litt tørt. De får en fantastisk lovende aroma i nykvernet form.
Tenker først på eple, og litt på melkesjokolade.
Så glir det over til veldig bær-preg. Kanskje mot jorbær og det søte gir en anelse vanilje.

Jeg var innom mathallen en liten tur på onsdag. I Solberg & Hansens konseptbutikk, som forøvrig anbefales å besøke, fikk jeg servert en smak av denne kaffen så jeg er ikke totalt uforberedt.
Jeg forventer fest og da kommer Chemexen på bordet.
30 gram kaffe, kvernet på 37 (Rancilio Rocky), tilsettes 500 gram vann. Total bryggetid blir på 4 minutter.
Nesen i chemexen gir jorbær, noe som minner om fersken, en touch av karamell
Som så mange ganger før er smaksinntrykket bærpreget, rent og med fin syrlighet.
Jordbær og plomme/fersken glir etterhvert over til en juicy sak av røde bær.
Etterhvert dukker det opp litt melkesjokolade i ettersmaken og jeg er fornøyd, svært fornøyd.
Denne er fullt på høyden med de beste fra serien og brygget på chemex er dette for meg ren #kaffefryd :-)

Anbefales.


Linker og slikt

Solberg & Hansen
Black Coffee
Chemex hos KAFFAbutikk





Carmo de Minas Fazenda São Beneditio, Jacobsen & Svart

$
0
0
Jacobsen & Svart er et nystartet mikrobrenneri som holder til i Trondheim.
Tony Jacobsen entret kaffeverden for alvor i 2006 via Java Espressobar i Oslo.
Derfra gikk veien til Dromedar i Trondheim, så til jobb som kaffekonsulent og nå med eget brenneri.


Jacobsen & svart har som visjon å levere smaksopplevelser.  Gjerne med et par tips om hvordan man brygger den best mulig hjemme. De ønsker å jobbe med smak og gjerne utfordre hva kaffe kan være.
Brennetradisjonen er "skandinavisk" gjerne litt på den lysere siden av skalaen.
I oppstarten har de "gitt ut" en kaffe. Det er den brasilianske Carmo de Minas Fazenda São Beneditio.
På spørsmål om hvorfor dette ble den første var svaret: "Det ble en Yellow Bourbon ved launch. Som et resultat av hurtig avgjørelse og et slags sikkerstikk. I V60 synes jeg den ga en god sødme noe jeg ville dele. Skulle gjerne hatt en mere "funky" kaffe, men da dette krevde en del mere research, så ble det sånn."

Brasil produserer helt ville mengder kaffe. Faktisk så mye som en tredjedel av all kaffe i verden, kommer herfra. Artsmessig ligger fordelingen 76% arabica og 24% robusta. De områdene som produserer mest kaffe, hovdesaklig på grunn av beliggenhet, er São Paulo, Paraná og der denne kaffen kommer fra Minas Gerais.



Når jeg åpner posen og snuser inn for første gang blir jeg møtt av noe som for smilet til å dukke opp. Det er søtt, det er sjokolade og det er nøtter i massevis. På mange måter alt jeg forbinder med en typisk kaffe fra Brasil. Når den blir kvernet blir alt mer intenst, men samtidig åpner den seg litt og får et innslag av noe fruktaktig.
Første smaksprøve av denne blir i cuppingskåla.
Vannet tømmes over kaffen og jeg tenker: "marsipan!".
Sjokolade, nøtter og marsipan, dette kunne man spist.
Etter fire minutter brytes crusten. En skarp overtone av noe, men ikke som jeg klarer å navngi.

Duften er søt, tung,  marsipan. Første slurp gir en mørk, kraftig smak. Men, det er ikke mørk sjokolade. Det er så absolutt noe sjokolade tilstede og nøtter i ettersmaken. Kaffen er søt. Noe i ettersmaken gir en tørr følelse. Etter 10 minutter er den rundere, men fortsatt hovedsaklig sjokolade og nøtter. En svært beskjeden syrlighet gir seg til kjenne og et sted langt bak i smaksbildet er jeg sikker på jeg smaker marsipan. Fersk, hjemmelaget marsipan.
Ytterligere 5 minutter senere drikker jeg søt, bløt marsipansjokolade med nøtteettersmak. Det vesle innslaget av syrlighet er borte.
Etter 20 minutter er den litt friskere. Om jeg skal forsøke å beskrive syrligheten, vil jeg legge den i landskapet grønt eple, men uhyre svakt.



En fin fin innledning til et nytt bekjentskap. Etter cuppingen ble det videre testing i et lite utvalg av bryggeredskaper.
I Hario V60 med 12 gram kaffe til 200 gram vann og brygget etter Matt Pergers metode ble den veldig mørk og kraftig. På mange måter fikk den mye av hva jeg setter pris på med en mørkbrent kaffe, uten at den er spesielt mørk... om der gir mening. Fortsatt veldig nøttemarsipan sjokolade. Den beskjedne syrligheten minnet mest om kandisert sitronskall.
Jeg tok med posen og en porlex kvern på kaffebesøk hos min mor og der ble den brygget i Moccamaster. 65 gram kaffe til 1 liter vann. Det ble nøtt, nøttesen fra nøtteby.
I areropress ble den mer temmet. Fortsatt kraftig, men på en tilbaketrukket måte. Veldig fet munnfølelse. I starten hadde den et svakt mandelpreg, men mot slutten kom nøttene og overtok.
Chemex ble min favoritt av den vanlige ligaen. Aromaen ga marsipan og sjokolade. Smaksmessig var den mild, rund og veldig søt. Sjokolade i front, nøtter i ettersmak.
Det er en ganske fyldig kopp og etter litt nedkjøling fikk den et snev av mørke, røde bær over seg.
Nydelig


Siste bryggemetode jeg tester i er helt ny for meg. Det er en vietnamesisk brygger som kalles Phin.
Siden dette var første gang jeg brukte den, ble det til at jeg ikke skulle holde det mot kaffen om den smakte høgg.
20 gram kaffe, kvernet til 45 på Rancilio Rocky. 300 gram vann og en total bryggetid på drøye 5 minutter.
Aroma er søt men med noe brent/ristet over seg
Kommer ikke unna nøtter denne gangen heller, duftmessig.
Smaksmessig er den nesten uten nøtter i starten.
Den er veldig fyldig, fet munnfølelse og en "mørk" ettersmak jeg ikke få plassert helt.
Ganske søt.
Nøttene kommer snikende nå som den kjøler seg litt.
Likte denne varianten svært godt. Den kler den tåkete, regntunge morgenen perfekt
Blir mindre julete/påskete og mer høstete ;-)

Dette var alt i alt en god start for Jacobsen & Svart. Det er en safe kaffe å starte med. Den skremmer ingen, men den er samtidig mer enn god nok til at jeg gleder meg til å smake på det neste de slipper. Funky eller ei. Jeg ønsker norges sannsynligvise ferskeste kaffebrenneri hjertelig velkommen og avslutter med å sitere Tony Jacobsen:
"Hver pose inneholder en tanke. Alt vi gjør fra vi får råvarene til ferdig produkt er et håndarbeid. Vi ønsker å bruke den tiden det tar og planlegger godt.
Vi pakker posene, forsegler dem og stempler dem for hånd. Dette er en del av vår filosofi om å være i kontakt med kaffen og respektere håndverket.
Det nærmest en sermoni i seg selv :-)"

Støttes, og anbefales

Oppdatering: Rett etter at denne posten ble publisert så har Jacobsen & Svart også sluppet en V60 utgave av denne kaffen. Samme kaffe, brent litt lysere.
Da skal man ikke se bort fra at det blir litt mer funky i koppen :-)


Linker og slikt
Jacobsen & Svart
Fazenda São Benedito
Coffee production in Brazil
Matt Pergers V60-metode

Miniomtale: V60 edition av Carmo de Minas Fazenda São Beneditio, Jacobsen & Svart

$
0
0
Like etter at jeg hadde postet omtalen av Carmo de Minas Fazenda São Beneditio fra det nystartede trondheimsbrenneriet Jacobsen & Svart kunne de melde at de hadde laget en V60-utgave av kaffen. Samme bønner brent litt annerledes for å få frem mer bær, frukt og funk. En prøvepakke av den nye utgaven dumpet ned i postkassen i går. I dag ble det tid til en sammenligning med originalen i cuppingskåla og en brygging av V60-edition... selvsagt i Hario V60


Å se til, er bønnene ganske like. V60 utgaven er litt lysere i fargen, men hadde jeg ikke sett de side ved side er jeg ikke sikker på hvorvidt jeg hadde lagt merke til det. Når kaffen blir kvernet opp er det litt lettere å se den mørkere fargen på originalutgaven. Duftmessig er de også ganske like. Det er litt nøtter, litt sjokolade, men det er små nyanser som skiller. V60 utgaven er litt lysere, friskere og har noe som minner svakt om grønt eple over seg.
Når jeg tømmer over vannet i kuppingskåla lukter de fortsatt ganske likt, men originalen er kraftigere og tyngre på det søte.
Det går mest mot marsipan i den originale og mot karamell i V60 utgaven

Etter fire minutter brytes crusten og nesen slipper til igjen.
V60-utgaven har lys, og søt aroma med nøtt, karamell og hint av marsipan.
Den originale er mørkere. Også den er søt men det er hint av ristet nøtt og helt klart marsipan.
Første smaking på den nyeste utgaven byr på nøtt, søt, fet munnfølelse, faktisk en anelse floralt preg,  men bare en anelse.
Den originale er kraftigere og har nøtter, sjokolade og er langt tørrere i ettersmaken. Ikke tørr som i vin, men tørr som.. i.. tørr?
Kaffen kjøler seg ned og V60-edition går mot mandel i smaken, samtidig som den blir bløtere på et vis.
Den ender opp som mandelsaft med en dråpe sitron.


Så skal det brygges. Til denne kaffen er det selvsagt kun et bryggeredskap som gjelder: Hario V60.
12 gram kaffe kvernet på 30, 200 gram vann. Total bryggetid blir 02:30. Jeg bruker som vanlig Matt Pergers metode for brygging i V60.
Kaffen kjøler seg i 5 minutter før den smakes på.
Nå er den veldig forskjellig fra originalen.
Aromamessig er det moden frukt, lett floralt og søt karamell.
Første smak kommer med en lys, frisk intro som glir over i en litt tørr ettersmak.
Etterhvert som koppen tømmes blir det frukt og bær og en lekker, søt syrlighet.
Ettersmaken endres til sjokolade og nøtt, men på et helt annet vis enn hva man fikk i originalen.
Helt mot slutten, når den er godt avkjølt vil jeg si at hovedinntrykket er stenfrukt rett og slett valnøtt/mandel i ettersmaken

Denne synes jeg var veldig god. Jeg vil faktisk si at den er bedre enn originalen, men jeg kan fint ha begge i hus. De fyller hver sine funksjoner. Den originale er en kraftig sak som passer fint til kalde morgener. Med nøtt, sjokolade og marsipan i koppen kan julen bare komme.
V60-utgaven er friskere, byr på frukt, bær og en helt annen form for søthet.
Det er den jeg vil ha når kvelden kommer og peisen knitrer.

Anbefales



Linker og slikt
Jacobsen & Svart
Anmeldelse av Carmo de Minas originalutgaven
Hario V60 hos KAFFAbutikk
Matt Pergers V60-metode

Hacienda Esmeralda, Geisha - Kaffa

$
0
0

Hacienda Esmeralda, Geisha. Verdens mest berømte kaffegård og en helt spesiell kaffe!

Denne kaffen er noe for seg selv! Den har tittelen verdens dyreste kaffe solgt over auksjon, den er blitt kåret til verdens beste kaffe flere ganger, og Kaffa var den første europeiske kaffekjøperen som tok den inn i sitt vareutvalg.

I år er det 10 år siden denne kaffen ble oppdaget blant alle de andre kaffenbuskene på gården Hacienda Esmeralda. Daniel Peterson var den som smakte seg frem til at kaffearten Geisha hadde helt spesiell smak. Av info om Geisha kan det sies at den er en variant av Arabicabønnene. Opprinnelig er den fra Etiopia, men den har og fått godt fotfeste i Panama. Her er den kjent for å ha fruktig og blomstrete karakter, og det er her den har blitt verdenskjent.

Kaffeplanten var opprinnelig dyrket fordi den har god resistens mot soppangrep i det fuktige klimaet. At den hadde helt spesielle smaker ble oppdaget senere.

Leting, smaking og beskrivelse er hovedpoenget for gården, det ble jobbet systematiskt frem. Kaffen ble plukket seperat, partier ble skilt fra ulike områder fra gården, gården ble med andre ord delt opp og kaffen ble presentert hver for seg utifra gårdsområdet. 

Kaffebønnene fra årets Esmeralda kommer fra Jaramillo Teigen. Til å begynne med var ikke familien klar over skattene som befant seg der, men disse Geisha buskene har vunnet Best of Panama auksjonen hvert år. Bønnene ble plukket i tiden februar-april, en tid som gir utrykk for Geisha-kaffens egenart på en sterk måte.

For mer informasjon om Hacienda Esmeralda har Kaffa skrevet en lengre artikkel om gården og Daniel Peterson. Se link i slutten av anmeldelsen for videre lesning, absolutt å anbefale om man er interesert i denne kaffen.
Men nå, cupping, smak og brygging!






 









Cupping
Åpnet kaffeposen, og et hav av lukter møtte meg. Søte lukter, noe som minte om blomster om våren. Bær, sjokolade, citrus... og ingefær. Dette var bare av posen.
Målte opp 12g, kjørte de i kverna og lukta igjen når kaffepulver kom ut. Enda søtere lukter kom, nå var det innslag av jordbær også.

Fyllte opp med 200g vann, 4 min ventetid før første slurp kunne gjennomføres. Men når kaffen var våt ble det mer syrlig lukt. Minte om røde søte bær, ala jordbær eller bringebær. Krydder gjorde og utslag samt ingefær. Lukta ble søtere etterhvert som kaffen stod.

Første slurp gjennomføres, en slurp til... jeg møtes av en søt smak, søt honning, røde bær.. mild smak av sjokolade, citrus i ettersmak... wow. 
En lett og mild munnfølelse, smakfull kaffe!

10 min går, hele veien er kaffen søt men honningsmaken blir mer redusert. Istedenfor blir det innslag av søt ingefær, og noe som minner om sitron. Mild jordbærsmak blir og mer fremtredende. Ny smak kommer og frem, nå synes jeg det søte kan sammenlignes mer med et søtt granateple. 
En svært lett munnfølelse, beste sammenligningen jeg kan komme med er vann (i munnfølelse).

V60
12g kaffe, 200g vann, 2 min bryggetid.
En liten kopp med svært god kaffe. Granateplet er fremtredende, samme gjelder ingefæren, nå også noe mer syrlig enn under cuppingen. 
Hint av melkesjokolade er tilstede. Lar koppen stå litt for å hvile, og igjen blir kaffen mye søtere. Bærsmak kommer enda sterkere frem,


Aeropress
Denne gangen valgte jeg å teste to ulike bryggemetoder.
Aeropress 1: 15g kaffe, 230g vann, 45 sek bloom og totalt 2.min på hele brygget (inkludert press). Frisk og søt kaffe. Lett bærsmak, hint av jordbær. Jasmin, og en rund smak av ingefær (søt type).

Aeropress 2: 17g kaffe, 230g vann, 45.sek bloom og 1.10 min brygg (inkludert press). Skulle egentlig ende på 1.min blank, men felberegnet litt på pressinga og endte opp på 1.10.  
Mer kaffe og kortere ekstrahering gav et søtt brygg, bar preg av mørk honning, frukt og ingefær. Hint av kirsebær var tilstede. Sjokoladen kom nå sterkere frem i ettersmaken. 


Chemex

Ble to brygg på denne også, mest fordi jeg ikke var fornøyd med første utgave. Valgte en finere kverningsgrad på det andre brygget og fikk enda bedre smak.

Chemex 1: 20g kaffe, 300g vann, 45sek bloom og totalt bryggtid ble 3:30min. Litt for kort tid, men brygget ble søtt og mildt. Smak av granateple og eple, rund ingefær i ettersmaknen, jordbær og sitron. 
Lot kaffen hvile i 5 min før jeg drakk videre, fylden kom enda bedre frem. Søt sitron, ingefær, jordbær og granateple.

Chemex 2: 20g kaffe, 300g vann, 45sek bloom og totalt bryggetid ble nå 4.min.
Kverna kaffebønnene litt finere enn tidligere, et helt annet brygg. Mye fyldigere, kraftigere smak (forståelig siden ekstraheringen har blitt lengre). 
Nå var sjokoladesmaken mye mer fremtredende, og alle de andre smakene var forsterket. Søt sitron, nå gule epler og granateple, ingefær, jordbær, søt honning osv. 
Kaffen luktet til og med litt mer blomstrete. 
Prøvde igjen å la kaffen trekke/hvile, og smaken ble enda bedre. Fyldigere, sterkere, ja bare bedre!

En svært spesiell kaffe. Velger å bruke et sitat fra Tim Wendelboe angående denne kaffen: “Selv om kaffen er dyr, er den absolutt verdt pengene. Du trenger jo ikke å drikke den hver dag.” (Kaffe med Tim Wendelboe).
 En kaffe som bør oppleves, i det minste en gang, enten hjemme eller på kaffebrenneri! 
Helt klart en anbefalning fra min side! En kaffe som må nytes, en skikkelig #kaffefryd!




Linker og sånt:
Kaffa
Kaffabutikk
Artikkel om Esmeralda på Kaffa

India Badra - Stockfleths

$
0
0

Kaffegården Badra strekker seg tilbake til 1943. Da startet familieselskapet Badra Estates and Industries Ldt opp med høykvalittetskaffe sør i India, i Badabudangiri Hills i Karnataka.
Det sies at en religiøs leder tok med seg syv kaffebønner fra Mocca i Yemen  til Karnataka, som igjen la grunnlag for kaffeproduksjon i landet.

Som nevnt kommer kaffen bra gården Badra Estate, som ligger ca 1100-1400 moh. Bønnene ble høstet i januar-mars 2012, er av bønnetypen SLN 795 som er den mest populære bønnetypen i India.  Bønnene er vasket, dvs kaffekjøttet ble fjernet før vask og tørking.

















Cupping

Kaffeposen åpnes, første lukten jeg kjenner er en lukt som minner meg om nugatti. Litt nærmere lukting så minner luktene mer om nougat, søt sjokolade og nøtter. Det er og noe som minner om frukt i lukta.

Måler opp 12g kaffe og etter en kjapp kverning kom sjokoladelukta enda sterkere frem. Nøttelukta var der fremdeles, minte nå mer om litt brente mandler. Nå var det også noe syrlig tilstede etter kverning, men det gikk mer over i en fruktig lukt.

Vann tilsettes, ca 200g. Lukter igjen... sjokolade! Nøtter! Brunt sukker! Og nå bær.

Smaker på kaffen, første jeg kjenner er en fruktig smak - kunne minne om blå druer. Det var noe vinaktig over kaffen, druene kom tilbake i ettersmaken igjen og satt lenge. 
Kaffen var mild på tunga, ren i smaken og som nevnt en lang ettersmak.

Smakte på kaffen flere ganger. Hele tiden var det en søt smak på den. Etter som minuttene gikk ble denne søtheten bare dypere og sterkere. Nøttesmaken ble og fremtredende, samme med nougatsmaken. De to gikk på en måte i et, så beste smakssammenligninga jeg fikk var en god nøttesjokolade. 
Så se for deg en kaffe som først smaker frukt, hoveddelen gir en god nøttesjokolade og ettersmaken gikk sakte men sikkert over til en dyp rød vin. 
En god kaffe!

Aeropress
15g kaffe, 230g vann ca 2 minutter hviletid og så 20sek press. Totalt 2:20.
Den søte fruktsmaken blir fremtredende aller først, forsvinner og kommer tilbake i en mild grad i ettersmaken. Nå var det dermimot sjokolade og nøtter (i en fin kombi) som satt sterkt. Smaken av brunt sukker var og fremtredende.

Kaffen hviler i noen minutter, en dypere smak av sjokolade og nøtter blir sterkere. Fruktsmaken blir og mer fremtredende, minner nå om mørke røde druer. 

Munnfølelsen er ren og klar, noe fetere enn vann. Litt lik melk i fylde.


Phin - En større artikkel vil komme om denne lille bryggeren noe senere. 

12g kaffe, 30gvann til bloom, 45sek ventetid, 100g vann, 4:30min total bryggetid.

Kraftig mørk sjokoladesmak kjenner jeg aller først Deretter et sterkt bærpreg - halvsøte mørke bær. Kunne minne om rødvin igjen.
Sukkeret kom frem etter at brygget hadde hvilt litt. 
En svært smakfull og sterk kaffe (egentlig ikke så rart når det er 12g kaffe på 100g vann).
Munnfølelsen var tykkere nå, men fremdeles et klart brygg. Kunne nå minne litt mer om en mellomting av Helmelk og Lettmelk i munnfølelse.


India Badre, en smakfull kaffe som anbefales!





Linker og slikt:
Stockfleths

Bryggeredskap: Kalita Wave

$
0
0
Kalita Wave kom til meg i en drøm og sa "brygg meg, brygg meg, baby".
Ok, kanskje ikke helt slik men nesten. Jeg ble først oppmerksom på håndbryggeren gjennom denne videoen. Legger man kafferelatert innhold på tonene fra Yazoo kan man selge meg hva som helst ;-)


Ikke så lenge etter å ha sett videoen bestilte jeg et eksemplar fra Has Bean. Pga en feilforsendelse fikk jeg style settet i stedet for den vanlige utgaven. Dermed fikk jeg bryggeenhet og karaffel i samme løsning.
Kalita Wave er en filterbrygger for kaffe. I motsetning til Hario V60 som er kjegleformet og Zero som er kileformet så har den helt flat bunn med tre små hull.
Filterene man bruker har mange "riller" og til sammen skal dette gjøre det enklere å brygge kaffe med jevn ekstrahering.
Foruten style-set kommer Kalita Wave i tre varianter: glass, keramikk og aluminium og to størrelser 155 (liten) og 185 (stor). Greie å ha med seg og fin fine gaver.


Frem til ganske nylig var bestilling via internett eller tur til utlandet eneste mulighet til å skaffe deg Kalita Wave. Nå har Solberg & Hansen tatt inn produktet og det selges fra konseptbutikken deres i Mathallen. Etterhvert vil den sannsynligvis også dukke opp hos kundene deres. Så langt har jeg hørt at den selges hos Dromedar i Trondheim, Kaffemisjonen Bergen og Fuglen i Oslo.
Hvordan smaker så brygget fra Kalita Wave?
Det kommer selvsagt an på hvordan man brygger den. Men, jeg synes den som regel minner mer om Chemex enn V60. Det vil si at jeg ofte får et brygg som er ganske fyldig og søtt, men kanskje med enda flere nyanser enn Chemex. Filteret til Kalita er av "vanlig" tykkelse og ikke så ekstremt som Chemex.
Selv om Kalita Wave også skal være nærmest idiotsikker, må jeg tilstå at de første bryggene mine fra den smakte hoppetau. Veldig overekstrahert. Etter litt trening satt det som et skudd. Akkurat som med de andre håndbryggerene kan man eksperimentere seg herfra til Haugesund med forholdet vann/kaffe, kverningsgrad og bryggetid. Og man står og brygger med følelsen av sermoni og høytid. Slik det bør være.


Jeg brygger hovedsaklig på to måter med Kalita Wave.
Den ene er plukket opp fra denne, etter min mening perfekte, bryggevideoen fra Nick Cho. Hovedinnhodet her er masse grovkvernet kaffe og hyppige, men forsiktige, tømminger. Den grove kverningen gjør det vanskelig å overekstrahere så utfordningen blir å strekke bryggetiden til 03:30 ++
Parameterene brukt i videoen er 40 gram kaffe, 80 gram vann til bloom og en total vannmengde på 552 gram. Bryggetiden ender på 03:35. De gangene jeg brygger på denne måten kverner jeg like grovt som til presskanne.
Den andre varianten er med finere kverning og langt færre tømminger. Jeg kverner som til chemex, dvs ca filterkaffe. 24 gram kaffe til 400 gram vann. Starter med 50 gram vann for bloom. Etter 30 sekunder tømmer jeg forsiktig over 50 gram til. Derfra og ut er det 100 gram vann pr 30 sekund. Total bryggetid ender på 03:30 - 04:00


Når du kjøper Kalita Wave hos Solberg & Hansen får du med en bryggeguide. Den tenkte jeg å vise i videoform. Parameterene er 26 gram kaffe til 400 gram vann. Kverningen jeg har endt opp med er ca filter.


Skyll filteret ved å tømme vann midt i filteret. Ikke tøm vann ut i kantene for da kan du ødelegge rillene.
Ta oppi kaffe og fordel den jevnt utover. Start klokken og tøm over 70 gram vann, forsiktig.
Etter 30 sekunder tømmer du forsiktig i mer vann til du kommer til 200 gram.
La det hele synke nesten helt ned og etter 01:30 tømmer du over 100 gram vann til.
De siste 100 tømmes over etter 02:30.
Så er det bare å vente og nyte.

Anbefales

Linker og slikt
Kalita Wave Innføringsvideo
Kalita Wave Intensive video
Oliver Strand om Kalita Wave
Kalita Wave hos Has Bean
Solberg & Hansen

Bryggeredskap: Kalita Caffé Uno

$
0
0
Akkurat da jeg trodde jeg hadde alle bryggeredskaper jeg ønsket meg, dukket det opp en ny variant hos Has Bean Coffee: Kalita Caffé Uno. Etter å ha sett den i en episode av In My Mug, ble et eksemplar bestilt. I dag skulle den testes for første gang.
Vil du se den i aksjon har du muligheten i en video lenger ned på siden.


Kalita Caffé Uno er en liten filterbrygger som egner seg godt til å brygge en kopp av gangen.
Den består av en kileformet filterholder i plast. Den har tre små hull i bunnen. Den ligner i så måte på Zero håndbrygger eller en Melitta-kone, men den er veldig mye mindre.
Filterene er av papir og heter Kalita-101. De ser akkurat ut som "vanlige" kaffefiltere, men er mye mindre.
En pakke med filterholder og 40 filter koster rundt 45 kroner fra Has Bean.
Prisen pr pakke med 40 filter er 23 kroner.
Holderen kan fås i tre ulike farger: rosa, grønn og gul.


Den er svært enkel i bruk.
Man bretter inn kantene og setter filteret i holderen. Det virker ikke spesielt stødig, men etter at filteret er skylt sitter det godt på plass. Det meste jeg tok oppi av kaffe var 18 gram, da rakk det helt til kanten på plastholderen. Med vanlig dosering 60 gr/liter kan jeg tømme over 3 dl vann og sitte igjen med nesten samme mengde ferdig brygget kaffe.
Jeg valgte månedens kaffe fra Jacu Coffee Roastery som testkaffe. Det er en Etiopia Sidamo Guji som jeg har rukket å bli svært glad i de siste dagene. Kverningsgraden ble satt til filter.
Bryggemetoden ble ikke mer avansert enn å tømme forsiktig på så mye vann som jeg turte.
Deretter fikk kaffen 30 sekunders bloom.
Resten av tiden ble brukt til å tømme på vann forsiktig, vente litt, tømme på mer og gjenta til 3 dl var brukt. Jeg siktet mot en bryggetid på 03:30 - 04:00, men slik gikk det ikke.
Det tok 04:50 å få alt vannet gjennom.
Smaken var likevel upåklagelig. Den var kraftig, men ikke overekstrahert.
Jeg forsøkte en gang til og endte på nesten nøyaktig samme tid.
Ønsker du å ha kaffen kjappere gjennom kan det gjøres med å kverne den litt grovere.


Kalita Caffé Uno tar litt større plass enn for eksempel Kalita Kantan Drip. Til gjengjeld får man her plass til 18 gram kaffe. Det gir et godt krus med kaffe, eller to små kopper.
I forhold til Zero håndbrygger eller en Hario V60 tar den ikke plass i det hele tatt.
Fin til reiser, fin til kontoret og topp som julegave til kaffeelskeren som ikke kan få nok bryggeutstyr.

Anbefales.


Linker og slikt
Has Bean Coffee
Kalita Caffé Uno



Bryggeredskap: Siphon vakuum brygger

$
0
0
Første gang jeg så en siphonbrygger var på Mocca i Oslo, skulle egentlig bare ha en kopp kaffe men endte opp med en liten kanne fra denne spesielle bryggeren. Selve bryggeprosessen var underholdende og se på, kaffen som ble servert var noe av det reneste jeg har smakt på lenge. Sterk, ren, klar smak - og glovarm!

Det finnes mange ulike siphoner på markedet, men den første ble lagd på ca 1830 tallet. I dag er Cona, Yama, Bodum og Hario de mest kjente. Felles for dem er at de brygger ved hjelp av vakuum, liten forskjell er det for noen varmes opp ved hjelp av egen brenner og andre er tilpasset komfyren.

Til Siphonen finnes det ulikt utstyr, for eksempel finnes det forskjellig brennere og filtre.


Siphon

Brennere
Rødsprit
Denne følger med i originalpakkningen. En enkel brenner som går på rødsprit. Her har man dessverre ingen mulighet til å regulere flammen. Enkel i bruk, tenner flammen og plasserer brenneren under den nederste kolben. Når bryggingen er ferdig fjernes brenneren fra kolben og flammen slukkes.

Butanbrenner
En mer avansert brenner på butan, her har man mulighet til å regulere flammen. En vil da få bedre kontroll på bryggingen, siden man har kontroll på flammen den avgir. Fungerer på samme måte som rødspritbrenneren, vannet kokes opp ved hjelp av flamme. Når brygget er ferdig skrus bare flammen av.

Halogen
Avansert brenner som bruker halogenlys for å avgi varme. Dessverre er ikke denne å finne på det norske strømnettet, men etter det jeg kjenner til jobbes det med å få den tilpasset. Vanligvis er disse i bruk på kaffebarer, men det finnes også “hjemme-utgaver” med kun en brenner. Vannet varmes opp ved hjelp av halogen, man har full kontroll over temperaturen hele tiden og kolben vil ikke få noe merker av sot eller lignende. 
Lyset skrus av når brygget er ferdig.

                    Spritbrenner                                                                 Tøyfilter og papirfilter

Filter
Tøyfilter

Dette følger med i pakken når en Siphon kjøpes (Hario-utgaven). Et tøyfilter som knytes rundt filterholderen, for så å bli plassert i den øverste kolben. En fjær spennes og låses i kolben slik at filteret sitter fast. 
Filteret forvarmes med varmt vann, men etter bruk renses filteret og plasseres i et vannbad til neste gangs bruk. Dette for å forhindre uttørking og endring i tøyet.

Papirfilter
Enkeltfilter som krever en egen filterholder. Festes på lik linje som tøyfilteret i kolben, og rensers med varmt vann for å fjerne papirsmak. Vil gi et litt annerledes smaksbilde enn tøyfilter. Tøyfilteret gir et noe mer fetere og fyldigere brygg,mens papirfilteret gir et noe renere og mildere brygg.

Glassfilter
Kun lest om denne typen “filter”, fungerer på lik linje med de andre men det er av glass. Annerledes form enn de tidligere nevnte filtrene, dette ser mer ut som en kjegleformet rør. Glassfilteret er et flergangsfilter som kun vaskes mellom hver gang.

Hvordan brygge på en Siphon
I denne artikkelen har jeg brukt Java Mocca fra Stockfleths, har tatt ca 20g kaffe og 3dl vann.

På forhånd vil jeg anbefale å koke opp vannet. Det er tidsbesparende, for å koke opp kaldt vann på spritbrenneren tar tid (har prøvd).
Mål opp ønsket vannmengde, kok opp og hell dette i den nedre kolben. Tenn så rødspritbrenneren/butanbrenneren/halogenlampa og plasser varmekilden under kolben. 


Mens vannet varmes ved hjelp av brenneren, plasseres filteret i toppkolben og spennes fast på undersiden slik at filteret sitter godt. Om nødvendig så rettes filteret med rørepinnen, slik at filteret sitter riktig i forhold til kolben. Forvarm kolben og rens filteret med varmt vann. 





Plasser toppkolben delvis i den nedre kolben, slik at det fremdeles kommer luft imellom. Når man hører en fresing puttes toppkolben ned i bunnkolben og vakuum dannes. Vannet er nå så varmt at det dannes damp, så når toppkolben festes presser vannet seg selv opp til toppkolben ved hjelp av vakuum. Ikke alt vannet vil kunne transporteres opp, men det vannet som er igjen sørger for at vakuumet er tilstede så lenge varmekilden er der.



Ferdig oppmålt og grovkernet kaffe helles i toppkolben, samtidig starter jeg klokka og tar tiden på brygget. Bruker da vanlig stoppeklokke. Sørg nå for at all kaffen er i kontakt med vannet så fort som mulig, helst i løpet av 10 sekunder. Ikke bruk sirkulære bevegelser enda, mer frem og tilbake slik at kaffen synker.
 Etter 30 sekunder er det frem med rørepinnen igjen, nå brytes crusten. Igjen med bevegelser frem og tilbake i ca 10 sekunder. Når klokka viser 1 minutt fjernes varmekilden, og man rører 2 rolige runder i kaffen med sirkulær bevegelse.

Kaffen vil nå sakte renne ned i den nedre kolben igjen, og grunnet sirkel-røringen som danner en liten malstrøm vil kaffen samles som en liten puck på filteret. I det ene bildet rørte jeg litt for fort, noe som førte til et “fjell” fremfor en puck.
Når kaffen har rent ned, skal tiden vise ca 2 minutter.



Kaffen som er i den nedre kolben er nå glodvarm. 
La den få trekke i ca 5 minutter, skjenk kaffen så opp i en forvarmet kopp og nyt kaffen.


Denne fremgangsmåten er en av mange, men jeg har fått godt resultat på denne metoden flere ganger. Hvis du ønsker å se flere metoder anbefaler jeg brewmethods.com, der finnes det flere ulike eksempler på hvordan brygge med siphon. Noen velger å bruke puck-eksemplet, andre lar kaffen renne ned, uten sirkelbevegelsene. Forslagene er mange. 

Siphon er et bryggeredskap som gir mange blikk og spørsmål. Den har blitt flere steder å se, men fortsatt ikke en vanlig bryggemetode. Første gangen jeg så noen lagde kaffe på denne måten fulgte jeg og flere med fra start til slutt. Selv fikk jeg advarselen: Vent med å drikke, kaffen er fryktelig varm. Dette kan jeg bekrefte, utålmodig som jeg er.


God kaffe!



 











Linker og slikt
Siphon: kaffabutikk.no
Papirfilter: Hasbean, Coffeehit
Fremgangsmåter: Brewmethods.com

Julegavetips

$
0
0
Desember er her!
I den anledning har vi på #kaffefryd laget en liste med julegavetips. Her er ting vi liker, og ønsker at andre skal få oppleve.
Her er det noe både for gane, øyne, hode, samt noe å brygge med.
Med ønske om en god førjulstid fra oss i #kaffefryd.



Det naturlige å starte med er kanskje kaffe?

Kaffe
Esmeralda - Som nevnt tidligere her på #kaffefryd så er dette en helt spesiell kaffe. Verdens beste, dyr, men en kaffe som bør oppleves enten hjemme eller servert. Selges på Kaffa.
Diverse julekaffer, StockflethsLippeJacuS&H Jacobsen & Svart

Abonnement - hva med en pose kaffe eller espresso rett hjem i din egen postkasse?
Vi i redaksjonen er svært begeistret for kaffeabonnement da de sørger for å gi oss jevnt påfyll av gode greier. I tillegg slipper vi å gruble på hva vi skal kjøpe, andre gjør tankearbeidet for oss.

Jacu
Har både måneds og ukesabonnement på kaffe og espresso. Hver uke/måned vil du få en ny kaffe levert i din egen postkasse. Jacu garanterer ikke ulik kaffe hver gang på ukesabonnementet, men velger du pr mnd får ny type hver gang.

Has Bean Coffee
Flere ulike løsninger hos denne leverandøren. In my mug er kaffe hver uke hjem i postkassa, samt en en video om kaffen på inmymug.com. Her vil man få se litt om hva de som mottar kan forvente av kaffen og anbefalte bryggetips fra mr.Hasbean himself. Kan og få kortere abonnementordninger ala 3 måneder, 12 måneder osv. Både kaffe og espresso abonnement tilgjengelig. Vil man heller brenne bønnene selv, kan noen av abonnementpakkene fås i grønne bønner utgave.

Square Mile Coffee Roasters
Både kaffe og espresso abonnement. Ulike løsninger også her, men legg merke til størrelsen på kaffeposene. Kaffe på 350g og espresso på 500g. Disse er kjent for å ha svært god og riktig smaksbeskrivelse på kaffe/espressoposene sine.

Felles for alle abonnementene vi lister opp her her at de leverer hele bønner. Man trenger altså en egen kvern. Noe som bringer oss over på...


Kverner
Det finnes mange kverner ute på markedet, både manuelle, elektriske for kaffe og elektriske for espresso. Her er noen manuelle kverner, og en god elektrisk kaffekvern til slutt. Det finnes flere selgere, så derfor kun navn og ingen linker. Google hjelper deg med resten.
Hario Skerton og Hario Mini. Skerton tar ca 60 gram kaffe av gangen og Mini omtrent halvparten. Sistnevnte er en strålende reisekamerat.
Porlex og Porlex mini. Den første tilsvarer Hario mini men er av aluminium og smalere. Det gir etter vår mening et litt bedre grep. Porlex mini er en litt lavere utgave som tar ca 21 gram kaffe av gangen.
Wilfa CGR-1 (AKA Wilfa Malt) er en god elektrisk kaffekvern som kan kverne bra til filter, presskanne og kokekaffe.

Så da har man kaffe, noe å kverne den med og er klar til å brygge. Men, hva skal man brygge i?

Bryggeutstyr
Man kan aldri ha nok bryggeutstyr. Det er som regel utrolig mange varianter man kan brygge innenfor hvert utstyr. Inspirasjon finner du på brewmethods.com og selvsagt her hos Kaffefryd.
Utstyret vil foreslår her kan man få fra 50 kroner til godt over 1000.

Presskanne
En slik burde alle ha. Er man litt nøye på dosering og tid er det så godt som umulig å lage dårlig kaffe. Presskanne er en god introduksjon for de som er helt i startgropen av kaffeinteressen.

Håndbryggere er samlebetegnelsen på utstyr hvor man ha kaffe i et filter e.l. og tømmer varmt vann over. Du får en grundigere introduksjon av de vi nevner her (og noen til) hos PRIMA coffee.

Chemex
En #kaffefryd favoritt. Stor glasskolbe med tykke filter. Pen å se på, god å brygge med. Finnes i ulike størrelse. 3-kopps, 6, 8 og 10-kopps. Den minste har litt annen bryggeteknikk enn de andre.
KAFFAButikk har et juletilbud på 8-koppers Chemex, filter og hellekanne.

Hario V60
Koneformet filterholder med stort hull i midten. Finnes i plast, keramikk og glass. Er også tilgjengelig i ulike størrelser.
V60 krever litt trening og kan med fordel kombineres med en hellekanne. Men, den er svært fleksibel og morsom å eksperimentere med.
KAFFAButikk har også juletilbud på V60 med holder, filter, håndkvern og serveringskanne.

Kalita Wave
En nykommer på det norske markedet som gir svært gode resultater. Filterholderen har flat bunn og tre små hull. Kalita wave kommer i to størrelser og i glass, metall og keramikk. Det finnes også et style set som er filterholder og kanne i ett. Les mer om Kalita Wave her.

Kalita Kantan Dripper
Små engangsfilter som er holder og filter i ett. Fine å ha med seg på tur. Selges i pakker på 10 eller 30.
Vi skrev om Kalita Kantan Dripper tidligere i år.

Kalita Caffe Uno
En liten filterholder i plast som brukes sammen med små papirfilter. Også denne er en enkel turkamerat.
Les vår omtale av bryggeren her.

Zero håndbrygger (AKA Bee House)
En kileformet filterholder keramikk som bruker vanlig str 4 kaffefilter.
Ikke så avhengig av hellekanne som f.eks. V60.

Siphon Spesiell og spennende brygger! Brygg ved hjelp av vakuum, og få glovarm kaffe! Ser bra ut, starter mange samtaler og gir godt resultat - etter litt trening.
Les omtale av bryggeren her.

Aeropress Et bryggeredskap som det virkelig kan lekes med, for her finnes det mange metoder. En perfekt turkamerat også, i og med alt er laget i plast. Enkelå rengjøre, god i bruk!



Nøyaktighet er en dyd og vi hos #kaffefryd anbefaler deg å veie både bønner og vann.

Vekter
Lommevekt - Minivekt med som oftest grense på 500g + De dyreste tar opptil 2kg. Bruk helst 0.1 måling for mer kontrollert veiing av både bønner og vann.
Vanlig vekt - Normal kjøkkenvekt. Fleste har 1.0 måling, men anbefaler 0.1 som er noe dyrere pris.
Hario med innebygget timer - På størrelse med vanlig vekt, men med innebygget timer. Se kaffabutikk.no

Da er kaffen klar og man kan sette seg godt til rette. Det korrekte tidspunkt for åndelig føde og kunnskap? Det finner man i bøkenes verden, og selvsagt finnes det også slike på listen vår.



Bøker
Lag verdens beste kaffe med Tim Vendelboe
Tar for seg bakgrunnsinformasjon om kaffe, fra plante til ferdig brygg. Viser og gode bryggeeksempler på blant annet presskanne, aeropress med mer. En svært jordnær og lite snobbete bok som gir mye glede også for de som ikke er fullstendig kaffetulling (ennå).

God Kaffe - Grundbog for kaffeelskere - The Coffee Collective
Samme stil som "Lage verdens beste...", men om mulig enda videre.

Everything but espresso - Scott Rao
Som navnet sier, alt om kaffe men ikke espresso. Tar for seg ulike bryggeteknikker, hvordan få best mulig brygg, detaljert informasjon om kaffen og hvordan den påvirkes av ulike bryggemetoder med mer.

The professional Barista´s handbook - Scott Rao
Når Scott Rao startet i kaffebransjen leste han alle bøker han kunne om kaffe. Likevel følte han at han ikke hadde lært mye om hvordan brygge god kaffe. Dette er hans bidrag til kaffeverdenen med temaer slik som espresso, kaffe, te, bryggemetoder med mer.

A-Z Coffee
En liten bok som gir deg et vokabular på en geeky kaffesamtale. Kaffe gjennom alfabetet - fra A-Z.
Boken er resultatet av et samarbeid mellom Harald Johnsen Vøyle og Lars K. Huse. Masse fine illustrasjoner og herlige popkulturelle referanser.


Annet utstyr
Cuppingskål - En liten egnet skål til cupping/smaking av kaffe. Mange utgaver på markedet.
Cuppingskje - En større skje som er flott til smaking av kaffe.
Timer - Nøyaktighet er viktig, en timer som kan takle både nedtelling og tidtaking er absolutt å anbefale.


Eller rett og slett ta med deg personen ut på en kopp kaffe et godt kaffested. God drikke. Godt selskap. God jul fra oss i #kaffefryd :-)

Fuglen kaffeklubb

$
0
0
Vi er begeistret for kaffeabonnement. Det å finne gode kaffebønner i postkassen med jevne mellomrom er en sann glede. Nå har det kommet en spennende aktør på banen: Fuglen kaffeklubb.
Så langt har redaksjonen i #kaffefryd følgende abonnement i aktivitet: Månedsabonnement hos Square Mile Coffee Roasters, både filter og espresso. Filterabonnement fra Has Bean Coffee, både ukentlig og månedlig. Filterabonnement på månedsbasis fra Jacu Coffee Roastery. Alle disse er utmerkede alternativer og utfyller hverandre svært godt. I tillegg til ulik kaffe får man også kaffe fra ulike leverandører. Fuglen kaffeklubb er et tilbud som kombinerer alle disse fordelene.


Fuglen er en institusjon, enkelt og greit. De har håndtert kaffe i Oslo siden 1963 og nylig åpnet de en avdeling i Tokyo. De har kaffe fra Tim Wendelboe, KAFFA, Supreme Roastworks, Solberg & Hansen i tillegg til enkelte gjestebrennerier fra utlandet. Dette bringer de nå ut til folket i form kaffeklubben: i tillegg til ulik kaffe hver gang får du med andre ord også kaffe fra ulike brennerier.
I utgangspunktet leverer de en pose hver 14 dag. Prisen varierer etter hvor lang tid du binder deg for. Inkludert frakt koster det fra 137,- til 120,- pr pose avhengig av om du går for 3 mnd, 6 mnd eller 1 år. Man kan velge filterabonnement, espressoabonnement og ikke minst kaffe på jobben abonnement.
De leverer kaffe i form av hele bønner, men om du tar kontakt de også levere ferdig kvernet.
Jeg tok kontakt for å se etter mulighetene for å levering 1 gang pr mnd. Det var ikke noe problem. Prisen for 1 år, dvs 12 leveringer ble 1 440,-
Så nå er jeg medlem av "Fuglen filter klubb" og får ny pose i posten en gang pr mnd.
Første leveranse er 28. desember og jeg gleder meg.

Linker og slikt
Fuglen
Fuglen kaffeklubb
Tim Wendelboe
KAFFA
Supreme Roastworks
Solberg & Hansen

Julekaffene fra Stockfleths

$
0
0
Denne artikkelen har dessverre blitt ganske forsinket. Har vært stemmeløs og hatt elendig smaksmuligheter. Endelig er det meste på stell igjen, og nå ble Stockfleths tre julekaffer endelig testet.

Stockfleths lanserer ved juletider sin “julekaffe”, ikke en spesiell mix av ulike kaffetyper, men “en smak av tre verdensdeler”. Dette selges både hver for seg, eller som en samlet pakke til litt redusert pris. I år er det El Salvadro Santa Rita, Kenya Ndimi og India Badre som er de utvalgte kaffene, 



El Salvador Santa Rita - En av julekaffene til Stockfleths. 
Gården Santa Rita ligger ikke langt fra Santa Ana vulkanen. I 2005 var det et utbrudd som førte til at gården ble nærmest totalt ødelagt, og det i de siste årene at de har kommet tilbake igjen. Det positive er at etter et utbrudd gir asken mye næring til jorden, og det merker vi forhåpentligvis på kaffen.

Cupping
12g kaffe, 200g vann, 4.min hviletid.
Lukt
Så var nesa i kaffeposen igjen, sukker, kakao og faktisk litt blomster var det som møtte meg.
Kverna opp kaffen, ny snusing. Noe syrlig kom først frem, det minte om Lime. Luktet og lys  kakao, sukker og noe fruktig.
Våt kaffe hadde sterke antydniner til kakao og brunt sukker

Smak
Første slurp... brunt sukker... sjokolade, men lys utgave.. og lit krydder. Etter fler slurker satt det søte igjen i ettersmaken. Smaken fyllte munnen, og det ble en lett munnnfølelse. 
Etterhvert som kaffen stod (ca 10.min) ble naturlig nok smaken sterkere. Det blet et smakfullt brygg som oppsummeres med kakao, sukker og krydder.



Chemex
20g kaffe, 40g vann til bloom i 45 sek, totalt 300g vann og 3:30 min brygging.
Delte dette brygget opp i to, den ene delen ble smakt på med en gang, den andre delen stod på Chemexen i 5.min ekstra.

Det som kom rett fra Chemexen var et mildt brygg. Hint av lys sjokolade men søt på smak. Ettersmaken minte om meleksjokolade.

Kaffen som hadde fått hvile i 5 min var mye fyldigere. Fremdeles lett i munnen, men smaken var blitt sterkere (enda det ikke hadde ligget i noe kaffegrut). Kakaoen var mer fremhevet, sukkeret var mer fremhevet og nå kom smaken av epler og søt frukt frem.

En ganske artig smaksopplevelse på et og samme brygg.


Presskanne
Tørket støv av en gammel god venn for noen dager siden, har ikke brukt presskanna på lenge og måtte testbrygge en del på den før jeg ble fornøyd. Bruker nå fremgangsmåten fra Tim Wendelboe - beskrevet i boka “Lag verdens beste kaffe med Tim Wendelboe”

Til dette brygget brukte jeg totalt 15g kaffe og 230g vann. Først brukte jeg 50g vann for å bloome kaffen i kanna. Rørte kjapt rundt, og ventet i 45.sek. og hellte så i resten av vannet. Kaffen stod nå i totalt 4.min før overflaten ble brutt og kaffen sank ned. Fjernet det gule skummet med skje (veldig bittert skum som endrer kaffens smak - anbefales å fjerne) og satt på toppen og presset. 


Brygget smakte i begynnelsen søtt... med hint av sjokolade og bær/frukt. Etter at brygget fikk hvile litt, kom en mer fruktsmakt fram. Noe begynte å minne om dyptrøde epler.

I presskanna stod det fremdeles litt igjen av kaffebrygget, dette hadde ekstrahert over lengre tid og smakene hadde blitt forsterket. Eplesmaken var forsterket, men man kunne nå også kjenne et hint av en syrlighet. Dette gav bare et friskere brygg

Forstår hvorfor denne kaffen ble en av årets tre julekaffer. Smakene står godt alene som en kaffe man kan nyte, men den passer og veldig godt til dessert og kaker!

Linker og slikt:
Presskanne Wendelboe
Presskanne Video
Stockfleths


Kenya Ndimi - Den andre julekaffen.
Denne kaffen er fra Gården Ndimi, i Kirinyaga regionen. En ny leverandør for Stockfleths, og derfor er det lite informasjon å hente om denne gården.
Det som kan nevnes er at det er forskjellige bønnetyper, men at alle er vasket.

Cupping
12g kaffe, 200g vann, 4 min hviletid og så smak.
Lukt

Første som virkelig slo mot meg når kaffeposen ble åpnet var en søt lukt (lukten kom hver gang posen ble åpnet). Denne lukten var frisk, blomstrete, og hadde litt citrus preg - det kunne minne litt om sitron eller lime.
Bønnene ble helt opp i cuppingskåla, og nå som bønnene lå i mer åpen luft var det en mild syrlighet som var tilstede.
Bønnene kvernes, og igjen kom litt nye lukter. Syrligheten ble mer fremtredende, og det søte... det kunne nå minne om tørkede jordbær.

Smak
Første som treffer tungen er en friskhet, og en mild syrlighet i kaffen - fikk assosiasjon med  lime og sitron. Det var en liten bitterhet i smaken, men det gjorde ikke skade på smaken tvert imot. Det var heller med på å forsterke smaksopplevelsene på en positiv måte. Andre smaker som kom frem under cuppingen var mørk frukt... noe som kunne minne om moden mango og mørke bær. Det var og noe hint av sjokolade... og kaffen fikk mot slutten av cuppingen (etter at kaffen hadde stått en stund) noe rødvinspreg. 




Presskanne
15g kaffe, 230g vann, 45.sek bloom med 50g vann, bryggetid 4.min
Presskannen ble tatt frem igjen. Samme fremgangsmåte som sist gang, og nå ble det en svært søt kaffe. Første som slo meg var at denne ville passe fint som en dessert kaffe. Citrus var tilstede, og nå noe som smakte som karamell. Ved litt nærmere smaking smakte det som karamelisert sukker. Søte bær var og tilstede i smaksopplevelsen. 

En god munnfølelse, fyldige smaker og en lang god ettersmak. Var noe bittert i ettersmaken, men igjen så gjorde det bare kaffen god.

Aeropress
15g kaffe, 230g vann, 20.sek press, 2.20.min bryggetid. 
Fortsatt var kaffen søt, men nå på en annen måte. Nå var det mer fruktsmak... og mørkt sukker eller honning. Bitterheten var mer fremtredende på dette brygget, og nå var det en liten syrlighet å spore på tunga.

Ndimi var en leskende kaffe, nesten en tørsteslukker. Lett munnfølelse, samtdig fyldig med lang ettersmak. Lurer på hvordan denne søte kaffen hadde fungert som iskaffe, tror dette må testes ut ved en senere anledning, selv om det er en smule kjølig for en iskaffe nå.

Linker og slikt:
Stockfleths


India Badra - den andre julekaffen til Stockfleths.


Denne kaffen har blitt testet tidligere, har og fått bekreftet at det er den samme brenneprofilen som brukes, derfor vil jeg heller gi et kjapt lite sammendrag på denne kaffen. Link til hele testen er under sammendraget.

Cupping smaksnotater
12g kaffe, 200g vann, 4 min hviletid og så smak.

Smakte på kaffen flere ganger. Hele tiden var det en søt smak på den. Etter som minuttene gikk ble denne søtheten bare dypere og sterkere. Nøttesmaken ble og fremtredende, samme med nougatsmaken. De to gikk på en måte i et, så beste smakssammenligninga jeg fikk var en god nøttesjokolade. 
Så se for deg en kaffe som først smaker frukt, hoveddelen gir en god nøttesjokolade og ettersmaken gikk sakte men sikkert over til en dyp rød vin. 
En god kaffe!”

Brygging smaksnotater
Aeropress
15g kaffe, 230g vann ca 2 minutter hviletid og så 20sek press. Totalt 2:20.
Kaffen hviler i noen minutter, en dypere smak av sjokolade og nøtter blir sterkere. Fruktsmaken blir og mer fremtredende, minner nå om mørke røde druer. 
Munnfølelsen er ren og klar, noe fetere enn vann. Litt lik melk i fylde.

Phin

12g kaffe, 30gvann til bloom, 45sek ventetid, 100g vann, 4:30min total bryggetid.

Kraftig mørk sjokoladesmak kjenner jeg aller først Deretter et sterkt bærpreg - halvsøte mørke bær. Kunne minne om rødvin igjen.

India Badre, en smakfull kaffe som anbefales!

Linker og slikt:
#kaffefryd

Ha en fredfull og god julehøytid, og et godt nytt år når det kommer!

Årskavalkade 2012

$
0
0
2012 er straks over. Vi setter oss ned, fyller kaffekoppen og går gjennom de beste kafferelaterte minnene fra året som har vært. Selvsagt har vi også et par kåringer av "årets beste" i ulike kategorier.


Kaffefryd startet i februar 2012 med en posting på Google+. Prosjektet het kaffeglede og hadde som mål at flest mulig skulle få oppleve god kaffe. Det ble en del postinger på G+ før Geir beveget seg over i blogg-land. Navnet ble endret til kaffefryd fordi domenet kaffeglede.no ikke var ledig.
7. mars 2012 kom første artikkel, en anmeldelse av Supreme Roastworks Finca San Francisco.

I september ble staben doblet. Knut Helge kom ombord og startet sin virksomhet med en artikkel om cupping.
Vi har nå postet 50 artikler (inkludert denne). Vi har hatt over 35 000 sidevisninger og fått fine tilbakemeldinger på det vi har gjort så langt.
De mest leste artiklene har vært om Wilfa SVART manuell og Kalita Wave.
Nok facts, la oss oppsummere og mimre :-)

Årets nykommere
Vi fikk oss noen nye bekjenskaper i året som gikk.

Brenneriet Jacobsen & Svart dukket opp i Trondheim. I starten hadde de kun en kaffe til salgs. Det var en herlig brasilianer som fikk god omtale av oss både i sin "vanlige" utgave og i spesialutgaven "V60 edition".
Nå er de oppe i 4 ulike sorter. Den ene julekaffen deres, en organisk fra etiopia, stod helt klart for den mest forfriskende opplevelsen på kaffefronten for min del denne julen. Vi gleder oss til fortsettelsen.

Jacu Coffee Roastery startet teknisk sett i 2011, men det var først i år vi ble oppmerksomme på denne diamanten i Ålesund. Flere gode kaffer har kommet derfra i år. I sommer hadde jeg en blindcupping av 5 ulike kaffer fra Kenya og Jacus eksemplar gikk ut som vinner. Mot slutten av året startet de også med kaffeabonnement. Såvidt vi vet var de aller først ute med "kaffe rett hjem" til privatpersoner fra et brenneri for spesialkaffe. På toppen av det hele har de fått masse velfortjent oppmerksomhet for den visuelle identiteten sin. Senest i Brand Magazine.

Fuglen kaffeklubb dukket opp som et spennende tilbud i årets siste måned. Fuglen har eksistert lenge og nå gir de folk utenfor Oslo en sjanse til å nyte godt av deres kaffesortiment. De har kaffe fra Tim Wendelboe, Solberg & Hansen, Supreme Roastworks, KAFFA og av og til gjesteopptredener fra utenlandske kaffebrennerier. Deres abonnementsordning var et tilbud jeg ikke kunne si nei til. Første forsendelse inneholdt en pakke Yirgacheffe Natural Etiopia brent av Supreme Roastworks. Aldeles himmelsk, nær sagt selvfølgelig.


Årets beste bryggeredskap
Vi brygger kaffe på utallige måter og her er de bryggeredskapene som utmerket seg i 2012. Vi har ikke tatt hensyn til hvorvidt de er nye av året eller har eksistert en stund. Noen ganger trekker man frem igjen kjente og kjære redskaper fordi man har fått en ny bryggemetode man vil teste.

Kalita Wave
Geir: I løpet av 2012 har jeg endt opp med å utvikle et sterkt forhold til Kalita Wave. Utfra filterforbruket mitt ser jeg at mer enn 250 kopper er brygget med dette fantastiske redskapet. Nå har  Solberg & Hansen begynt å ta inn Kalita Wave til Norge og jeg har sett at svært mange har fått en slik til jul. Gir meg mye av de samme smaksprofilene som chemex, men med kanskje enda flere nyanser. Anbefales.

Wilfa Svart Manuell
Geir: I april fikk jeg tilsendt et testeksemplar av denne kaffebryggeren som Tim Wendelboe har vært med å utvikle. Det førte til en forhåndsomtale og en "anmeldelse". Som eneste kaffedrikker i husstanden brygger jeg vanligvis på andre måter, men hver gang jeg skal brygge for mange så kommer Wilfa Svart Manuell frem igjen. Har også tatt den med på jobb et par ganger, til glede for de som jobber i samme etasje.

Chemex
Knut Helge: Et bryggeredskap jeg har blitt glad i. Bruker ca 4 minutter på 20g kaffe, en langsom bryggeprosess men som igjen gir resultater på smaken. Fyldige og smakfulle brygg, samt at Chemexen ser fin ut på bordet når man serverer!
Geir: Elsker min Chemex, i tillegg til Kalita Wave :-)

Aeropress
Knut Helge: Bryggeredskapet jeg leker meg mest med. Inverted, ikke inverted, lite kaffe, mye kaffe, lang ekstraheringstid, kort ekstraheringstid osv. Blitt nesten en av de faste bryggeredskapene jeg bruker her på #kaffefryd fordi den gir så ren kaffesmak. Den får frem mye av kaffens egenskaper, og favorittmetoden er 15g kaffe, 230 g vann, 2.min ekstrahering og 20.sek press.
Geir: Fortsatt glad i den, men bruker den ikke så mye som før. Hadde et lite kick på aeropress i sommer. Da med Ingri M Johnsens sølvvinnende metode. Men, jeg har funnet andre alternativer til turbruk så den støver litt ned i skapet.

Hario V60
Knut Helge: Denne bryggeren må også nevnes. Muligens den bryggeren jeg bruker oftest, da både i 01 og 02 utgave. En brygger man kan leke mye med, og det finnes mange ulike bryggerforslag. Se brewmethods for inspirasjon!
Geir: Min V60 ble stående mye i skapet i år. Men, den ble trukket frem igjen når Matt Pergers video ble lagt ut. Metoden fra årets vinner av Brewers cup er litt komplisert, men når den sitter... bringer den gleden tilbake i V60 for min del. Bruker en variant av denne metoden nesten daglig på jobb.


Årets beste kaffeminne
Knut Helge: I år har det vært flere gode kaffeopplevelser, men det er to stykker som skiller seg ut og topper lista over kaffeminner for min del. En handler om hvor gøy man kan ha det med ny kaffekvern, den andre om skogstur:

Kenya Niavira Estate på Chemex
Tidligere i år kjøpte jeg inn en ny kaffekvern, og det morsomme med nye ting er å kjøre de inn og finne optimale kverneinnstillinger. Kenya Niavira Estate var en farlig god kaffe, frisk og mye smak av sitron, og denne kaffen ble kaffen som skulle brygges på Chemex 3-koppers. For å gjøre en lang test-historie kort, så siktet jeg på 4 minutters bryggetid. Resultatet nærmet seg mer og mer, og smaken ble bare bedre og bedre etter hvert som brygetiden stemte. Til slutt traff den, og det ble en smaksopplevelse jeg sent vil glemme. Søtt, sterk preg av sitron, frisk og mye mye mer. En knall følelse når man tester seg frem og tilbake, og endelig treffer og får en kaffeopplevelse!

Skogstur, primus og kokmalt kaffe!
Etter lang og slitsom periode er det godt å trekke seg tilbake i noen timer, jeg valgte skogen. En fast turkamerat ble pakket ned, primusen. Nå var det lenge siden jeg har kokt kokekaffe, men det måtte testes. Dessverre har jeg ikke reise-kaffekvern, så kaffen ble målt opp, kvernet og pakket på forhånd. Gikk stier jeg aldri har gått før, så totalt 2 mennesker på turen og fant et flott sted å ha pause på. Primusen ble koblet opp, kaffelarsen satt på og kaffen kokt opp. 
Kaffe med utiskt kan helt klart anbefales! Enda bedre ble det med skogslukt, fuglekvitter, noen få skyer på himmelen og sol. Dessverre klarer jeg ikke å huske hvilken kaffe det var, men likevel blir dette et av de beste kaffeminnene for 2012.

KAFFA
Geir: Mye fine kaffeopplevelser på meg også, men jeg tror jeg må gi KAFFA æren for å stå bak de beste i år.
Jeg hadde en fin kaffesafari i Oslo i mars hvor jeg var innom KAFFAButikk og Mocca. Det ble chemex og stor bryggekos. Du kan lese om hele safarien her.
I mai ble det en tur til KAFFAs brenneri for en strålende dobbeltforestilling. Omvisning og cupping på dagen og møte med den colombianske kaffebonden Omar Viveros på kvelden. Det ble jammen en liten cupping på kvelden også. Høy som en drage, men veldig interessant opplevelse. Les posten her.


Årets beste kaffe
Kaffe er hjertet i det vi driver med og det har blir svært mange gode kopper i år. I korte trekk kan vi anbefale alt vi har smakt på fra Tim Wendelboe, KAFFA, Solberg & Hansen, Supreme Roastworks, Jacobsen & SVART, LIPPE, Stockfleths, Jacu Coffee Roastery, Has Bean Coffee og Square Mile Coffee Roasters. De vi lister opp nedenfor er de kaffene som har gitt oss litt ekstra kos i året som gikk.

Hacienda Esmeralda, Geisha, KAFFA
Knut Helge: Verdenskjent kaffe, fortsatt rådyr men en smaksopplevelse man kan unne seg en gang bare for å prøve. Smak av søt sitron, gule epler og granateple, ingefær, jordbær, søt honning osv bare for å nevne noe. Skrev en anmeldelse av den tidligere i år.
Geir: Slutter meg helt til denne. Esmeralda er et kaffehøydepunkt man bør unne seg hvert eneste år. Jeg tror jeg har vært gjennom tre poser av denne nå. Hver gang sørger jeg for å dele den med flest mulig. Den er et slående argument om man skal vise at kaffe kan være noe helt annet enn man tror.

Konga OCE og Debello Debio, LIPPE
Knut Helge: Lippe hadde tidligere i år et tilbud på sesongens kaffe, hvor to av kaffene var fra samme land men forskjellige plantasjer. Total forskjellig smaksopplevelse, spesielt hvis man smakte de ved siden av hverandre. Konga OCE var en særdeles fruktig kaffe, sterk bærsmak i både lukt og smak, mens Debello Debio var en av de syrligste kaffene jeg har hatt i år. Kiling på tunga ved hver kaffeslurp.

Cerro Azul,  KAFFA
Geir: Første avling Geisha bønner fra gården Cerro Azul i Colombia gjorde hverdagen lys i april.
Fersken, plommer, bergamott, nam nam nam. Les hele omtalen her.

Kenya Niavir Estate, Stockfleths
Knut Helge: En svært frisk kaffe med mye sitronpreg! En virkelig oppkvikker på smak, gav "wow"-opplevelse når bryggingen endelig traff spikern. Frisk, søt, sitron, veldig god er en kjapp oppsummering.

Kilimanjaro Santa Ana washed, Square Mile Coffe Roasters
Geir: En av de beste kaffeopplevelsene mine i 2011 var den naturlig prosesserte kaffen fra Aida Batlles gård Kilimanjaro. I år kjøpte jeg både vasket og naturlig for en liten sammenligning. Den vaskede vant og står igjen som en av årest beste i min bok.

Det var en kortversjon av høydepunktene i 2012. Vi ser frem til 2013 og har planer om å fortsette med å spre kaffefryd også i det nye året.

Godt nytt kaffeår!

Linker og slikt
Lippe
Kaffa
Square Mile Coffee Roasters
Tim Wendelboe
Jacobsen & Svart
Jacu Coffee Roastery
Solberg & Hansen
Supreme Roastworks
Stockfleths
Has Bean Coffee
Viewing all 69 articles
Browse latest View live